Foto: Depositphotos /  shibu7213.gmail.com
Foto: Depositphotos / shibu7213.gmail.com

Ustupak za putnike sa Zapadnog Balkana - Brisel razmatra ukidanje zabrane

Podeli

U Evropskoj komisiji kažu da rade na predlogu po kome bi se promenile sadašnje preporuke kojima su zabranjena neesencijalna putovanja građana Zapadnog Balkana u EU.

Pročitajte još:

Pao dogovor država o kovid-pasošima, među njima i Hrvatska

U Briselu podsećaju da su u EU zarad suzbijanja pandemije i širenja novih sojeva virusa kovid 19 trenutno na snazi restrikcije koje se odnose na nebitna putovanja u EU i koje važe i za zemlje Zapadnog Balkana.

”Radimo na promeni ovih preporuka. Evropska komisija radi na novom predlogu kako bi došlo do promene situacije za putnike iz zemalja Zapadnog Balkana", kaže portparol EK Adalbert Janc.

Janc naglašava da se na ovom predlogu radi "paralelno" sa već predstavljenim predlogom o izdavanju digitalnih zelenih sertifikata, kako za garađane EU, tako i za građane trećih zemalja koji legalno borave u EU.

Preplavljeni ponudama zbog vakcine: Holanđani žele da dođu u Srbiju

"U ovom trenutku digitalni sertifikati (planirani za leto) ne menjaju činjenicu da su u EU na snazi restrikcije koje se odnose na nebitna putovanja u EU", upozorava Janc.

Iz Evropske komisije su ranije poručili da se radi na tome da digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da olakšaju slobodu kretanja unutra EU, postanu operativni pred početak leta.

Planirano je da se evropski sertifikati o vakcinaciji bilo kojom vakcinom protiv kovida 19, o posedovanju PCR testa ili antitela prošire i na građane trećih zemlja, a da se na srednjoročnom nivou radi na međusobnom priznavanju sertifikata između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2018 idi na stranu