Izvor: B92

Austrija i još 12 zemalja EU dogovorile su sedam kriterijuma, a glavni uslov je da se izbegne diskriminacija.

Austrija i još dvanaest zemalja EU dogovorile su sedam kriterijuma za stvaranje kovid-pasoša koji bi trebalo da olakša turistička putovanja ovog leta, prenosi austrijska javna televizija ORF.

Cilj je uvesti kovid-pasoš brzo i prema sličnim kriterijumima na evropskom nivou, izjavila je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger. Tih sedam kriterijuma sada bi se prosledilo Evropskoj komisiji.

Kovid-pasošem bi se jednostavno dokazivalo je li neko vakcinisan, ili je preležao koronu, ili ima važeći negativni test. To bi trebalo biti izvedeno jedinstvenim QR kodom, na jednostavan i user-friendly način, kaže austrijska ministarka turizma.

Na poziv ministarke Elizabet Kestinger, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španija i Austrija prvi put su o uvođenju kovid-pasoša razgovarali 29. marta. Dve nedelje kasnije, 13 članica EU saglasilo se da bi korona-propusnice trebalo uvesti najkasnije do juna, čime bi se olakšala putovanja pre kraja pandemije.

Preplavljeni ponudama zbog vakcine: Holanđani žele da dođu u Srbiju

Glavni je uslov kako izbeći diskriminaciju, kovid-pasoš ne sme se iskoristiti za uvođenje obaveznog vakcinisanja na mala vrata. Osim toga, i nakon što se postigne dogovor, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana, poručuju Austrijanci.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosleđivali u centralnu bazu podataka na nivou EU, nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susednim zemljama, javlja ORF.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.