Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kazao je za naš portal da ćemo već krajem aprila moći u Grčku uz PCR test, a od 14. maja sve naše državljane čekaju uslovi ulaska koji su danas dogovoreni sa grčkim ministrom turizma.

Lepe vesti obradovale su sve ljubitelje Grčke, turističke poslenike dveju zemalja, ali i one koji čekaju da iskoriste vaučere od prošle godine. Grčka se konačno otvara, poznati su uslovi ulaska za naše državljane, te se čini da možemo da imamo sezonu upola dobru kao 2019. godine.

"Zanimljivo je da ćemo već od 15. 20. aprila moći da putujemo, ali u tom periodu isključivo uz PCR test, a od 14. maja normalano uz ove uslove koje smo danas dogovorili: Takođe i da putujemo preko Evzonija, odnosno onako kako najviše volimo i kako smo navikli da idemo u Grčku", ističe Seničić.

On je za naš portal potvrdio da se u narednih 15 dana očekuje potpisivanje sporazuma i da će se tada konkretno znati još neki detalji.

"Ja sam imao sastanak sa ministrom, posle naše ministarke i pričali smo o tehničikm stvarima. Uglavnom još uvek nije potpisano, ali očekujemo da će sve biti tako kao što smo se na sastanku dogovorili. Za nas je bilo bitno da osim PCR testa i potvrde o vakcinaciji, naši građani mogu da uđu uz tzv. antigenski test, koji je dosta jeftiniji i može da se radi u privatnim laboratorijama", kazao je direktor Jute.

Druga dobra stvar e da naš elektronski sertifikat zadovoljava najveći broj kriterijuma koje Grčka traži.

Kako je istakao, ono za šta su se zalagali tokom sastanka jeste pomeranje starosne granice za obavezan test kod dece.
"Razmatra se i da deca do 12 godina mogu da uđu bez PCR testa, to je ostalo da se razmotri od strane njihovog kriznog štaba. Zadovoljstvo je veće sa naše strane što smo imali priliku da govorimo u 4 oka i da dogovorimo direktno, tj. da možemo da kontakitramo kabinet ministra tokom sezone", objašnjava Seničić.

Podsetimo, nakon sastanka Tatjane Matić i ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa saopšteno je da će građani Srbije u Grčku moći već sredinim aprila odnosno da se očekuju otvaranje granica tada.

Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, Teoharis je najavio da će, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti još dva graniča prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.