Foto: GettyImages / Asanka Ratnayake /Stringer
Foto: GettyImages / Asanka Ratnayake /Stringer

Ograničava se ulazak u zemlju: Od danas nova mera stupa na snagu

Podeli

Hrvatska je od danas počela da primenjuje stroža pravila za ulazak u zemlju po kojima svi putnici moraju da imaju negativan PCR test ili da idu u samoizolaciju, osim onih koji dolaze iz "zelenih područja" EU.

Prema odluci o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska državne granice koja je danas stupila na snagu, svi putnici koji dolaze u Hrvatsku, bez obzira na državljanstvo, moraju da predoče negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili da se testiraju po dolasku u Hrvatsku i da budu u samoizolaciji do negativnog nalaza.

Izuzetak su jedino putnici koji dolaze iz područja koja su na "zelenoj listi" Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Po rečima ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, to je trenutno jedino ostrvo Fasta u Finskoj.

Takođe, izuzeti od odluke su pogranični i zdravstveni radnici, učenici i studenti, pomorci, kao i putnici u tranzitu do 12 časova, ali to moraju da dokažu na graničnom prelazu. Za državljane takozvanih trećih zemalja koji dolaze iz tih država i dalje važe dodatna ograničenja, odnosno mogu u Hrvatsku samo pod određenim uslovima.

Iz Srbije bez testa i karantina u 20 zemalja: Evo koji su uslovi za ostale

Uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili test u Hrvatskoj i samoizolaciju do negativnog nalaza, njima će se dopustiti ulazak samo ako je reč o neodložnom ličnom i poslovnom razlogu ili imaju drugi ekonomski interes.

Od odluke su izuzeti i pomorci, zdravstveni radnici, osobe koje putuju radi školovanja, diplomati, osoblje u prometnom sektoru i putnici u tranzitu. Svim stranim putnicima koji ispunjavanju uslove za ulazak i dalje se savetuje da svoj dolazak najave putem aplikacije "entercroatia".

Odluka će važiti do 15. decembra. Hrvatska je dosad imala otvorene granice za sve državljane Evropske unije, dok su restrikcije važile za državljane trećih zemalja.

Nove mere i za državljane BiH sa hrvatskim pasošem

Foto: Depositphotos/ Stavrida
Foto: Depositphotos/ Stavrida

Pročitajte još:

Srbi zabrinuti da li će za praznike moći kućama: Krizni štab dao instrukcije

Nove epidemiološke mere u Hrvatskoj o ogrančenom ulasku u tu zemlju važe i za državljane BiH sa hrvatskim pasošem.

Razmatra se privremena zabrana prekograničnog saobraćaja

Državljani BiH, koji imaju i hrvatski pasoš, od danas više neće moći ući u Hrvatsku bez negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 časova ili testiranja na koronavirus po ulasku u zemlju i samoizolacije do dobijanja negativnog nalaza, preneli su sarajevski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1908 idi na stranu