Izvor: B92

Odlazak na izlet u planinu može biti savršen način da napunite baterije, da se udaljite od gradske vreve i stresa, opuštajući se uz šetnju kroz šumu i uživanje u prirodnim lepotama. Bez obzira na to da li želite da utabanom stazom šetate laganim tempom ili da iskusite pravi planinarski adrenalin, tako što ćete kretanje nastaviti kroz šumu, imajte na umu da se u takvu avanturu ne upuštate bez osnovnih informacija i stvari koje su vam potrebne.

Ovih 10 saveta će vam otkriti šta nikako ne biste smeli da radite tokom boravka na planini:

1. Ne kuvajte u šatoru

Koliko god napolju bilo loše vreme, nikako rešo nemojte da unosite u šator. Može da izazove požar, pa ne samo da ćete ostati bez zaklona od vremenskih nepogoda, već možete i vi da nastradate. Zato je uvek dobro da pored kuvane, ponesete i neku suvu hranu koja će vam utoliti glad, dok se vreme ne prolepša.

2. Vreću za spavanje ne ostavljate na kiši

Nemojte sebe nikako dovesti u situaciju da morate da spavate u mokroj vreći. Da biste je zaštitili, najbolje je da je za vreme kiše spakujete. Nakon dana provedenog u planinarenju po kiši, ispod cerade skinite mokru odeću sa sebe i stavite je u vreće za sušenje pre nego što uđete u šator. To smanjuje šansu da se u šatoru stvori vlaga, pri čemu bi vreće za spavanje i obloge za vreće bilo teže osušiti ukoliko bi se ovlažile.

Možete odložiti bilo koji deo vlažne odeće u vodootporne vreće i staviti ih da se osuše kada se vratite kući. Skinite i sve dodatke poput kapa i cipela i stavite ih u kese za sušenje, dok se ne vratite kući. Cilj je da održavate šator čistim i suvim što je više moguće, jer je to jedino mesto gde vi možete da se osušite tokom puta.

3. Odaberite adekvatnu odeću i obuću

Ukoliko postoji i najmanja šansa da ćete da planinarite i kampujete u kišnim uslovima, nemojte rizikovati da ne ponesete vodootponu opremu. Više slojeva odeće je nužno kako biste ostali suvi i utopljeni u kišnim i vlažnim uslovima. Čak i ako je napolju topao letni dan, u planinama se vreme može veoma brzo promeniti.

Isto tako, što ste na većoj nadmorskoj visini to je temperatura niža, pa vam je zato potrebna i prikladna odeća. Takođe, obratite pažnju i na obuću, posebno ukoliko se odlučite za dugo pešačenje po mokroj stazi. Cipela sa čvrstim đonom i povišenim delom oko pete, koja odlično pristaje na vašu nogu, zaštitiće vas od velikog broja potencijalnih povreda.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/Corepics

4. Ne postavljajte šator u uvalama

Da bi vaše kampovanje bilo uspešno i suvo, pre svega, treba odabrati pravo mesto za postavljanje šatora. Ukoliko je moguće, odaberite područje koje je već suvo.

Izbegavajte podloge koje su previše mekane ili blago udubljene jer kao što i sami možete da pretpostavite, to bi bilo prvo mesto koje bi se napunilo vodom kada padne kiša. Takođe treba izbegavati mesta koja su pod nagibom, gde bi se, u tom slučaju, voda slila u vaš šator ili mesta u blizini reka gde može doći do poplave u slučaju obilnog pljuska.

5. Ne hranite divlje životinje

Šokantna je činjenica koliko malo ljudi ume adekvatno da čuva hranu koju ponese u divljini. Da, adekvatno čuvanje hrane jeste velika stvar - ne samo za vas, već i za divlje životinje. Hranjenje divljih životinja menja njihove navike u traganju za hranom i uči ih da povezuju hranu sa ljudima.

Na primer, kada medvedi nauče da povezuju hranu sa ljudima, obično je neophodno da budu uhvaćeni, premešteni a ponekad i ubijeni. Nemojte ih hraniti, neka divljina ostane divljina. Imate mnogo drugih načina da odlažete hranu. Kanisteri, vreće i kese sa drškama mogu biti dobro rešenje, pa sami odlučite šta je najbolje.

6. Ne pijte neprokuvanu vodu

Čista pijaća voda je jedna od najpotrebnijih stvari u divljini. Pa ukoliko u blizini vašeg mesta za kampovanje imate izvor, najbolje bi bilo da pre nego što krenete da pijete tu vodu i prokuvate.

Na taj način ćete sprečiti dobijanje mnogih bolesti i sebe zaštititi od raznih vrsta infekcija.

7. Ne potcenjujte vremenske prilike

Vremenske prilike u divljini su u suštini jako nepredvidive. Temperature na planinama mogu brzo da padnu, i brže nego što ste mislili vreme postaje varljivo. Izloženost lošim vremenskim uslovima bez odgovarajuće opreme je najopasniji scenario koji vam se može dogoditi.

Zato ne dovodite sebe u tu situaciju. Iako prognoza kaže da će biti sunca ponesite kabanicu. U prirodi su večeri i jutra skoro uvek sveža, pa ponesite topliju jaknu, kapu i rukavice kad god pođete na put. Ako niste adekvatno pripremljeni za kišovito i hladno vreme, ne treba uopšte ni da polazite u prirodu.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/mihtiander

8. Naučite da se orijentišete

Svaki planinar treba da zna osnovne veštine navigacije. Bez njih, ne bi ni trebao da ide u divljinu. Nikada nemojte da dovedete sebe u situaciju da na svojoj koži osetite kako je to biti izgubljen u divljini. Posledice mogu biti fatalne.

9. Uvek nosite lampu

Čak iako planirate na u planini ostanete samo tokom dana, ipak sa sobom ponesite sijalicu. Neplanirane okolnosti često se događaju, pa vam se zato može desiti da se zadržite mnogo duže nego što ste mislili.

Baterijska lampa će vam u tom slučaju biti nephodna, jer ni na koji način nećete uspeti da se bez svetla vratite kući. Šanse da vas spasilačka služba nađe u mrklom mraku su minimalne.

10. Ne ostavljajte smeće za sobom

U presudnu planinarsku veštinu spada i ne ostavljanje otpada za sobom. Što više vremena provodimo u divljini, veći je naš uticaj na biljke i životinje koje žive na tim područjima.

Ako se ne potrudimo da što manje promenimo njihovo prirodno stanište za vreme našeg boravka, uništićemo iskonski divlje predele.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.