Putnici u avionu proveli 13 sati u vazduhu: Na kraju se vratili tamo odakle su krenuli

Razlog zašto se pilot morao "polukružno okrenuti" su velike vremenske nepogode i poplave na Novom Zelandu.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2023.

08:41

Putnici u avionu proveli 13 sati u vazduhu: Na kraju se vratili tamo odakle su krenuli
Foto: Profimedia

Avion Emiratesa koji je poletio iz Dubaija za novozelandski Auckland nakon 13 sati leta vratio se u - Dubai. Razlog zašto se pilot morao "polukružno okrenuti" su velike vremenske nepogode i poplave na Novom Zelandu koje su poslednjih dana gotovo paralizovale celu državu. Poplave su pogodile i vazdušnu luku, voda je na terminalima ljudima doslovce došla do kolena i kapetan Emiratesa nakon 7.000 pređenih kilometara nije imao izbora nego se vratiti u matičnu vazdušnu luku.

"Na aerodoromu Okland smo procenili štetu i, nažalost, zaključili da moramo suspendovati sve letove. Znamo da je ovo frustrirajuće, ali sigurnost putnika naš je glavni prioritet", objavili su iz vazdušne luke.

Više od 2.000 putnika bilo je prisiljeno da prespava na terminalima tokom vikenda.

Smrtonosne poplave na Novom Zelandu nastavile su se i posle vikenda nakon što su obilne kiše pogodile sever te zemlje, uzrokujući klizišta, bujične poplave i rušenje puteva.

Okland, najveći novozelandski grad s 1,6 miliona stanovnika, ostao je pod vanrednim stanjem nakon što je u petak doživeo najkišovitiji dan ikada, saopštila je policija u nedelju.

Žarište varednog stanja od tada se pomerilo prema jugu.

U subotu je premijer Chris Hipkins, koji je na dužnosti manje od nedelju dana, leteo helikopterom iznad Oklanda pre nego što je obišao domove pogođene poplavama. Posledice poplava u gradu opisao je kao "bez presedana" u poslednje vreme.

Stanovnici Oklanda i okoline uputili su više od 2.000 poziva za pomoć i 70 evakuacija oko Oklanda.

Tiktokeri izabrali najgore gradove za svaku državu Evrope: Šta je sa Srbijom? VIDEO

Gradski rekordi padavina oboreni su vremenskim događajima uzrokovanim toplim vazduhom koji se spuštao iz tropskih krajeva, pri čemu je vazdušna luka u Oklandu zabeležila 249 mm kiše, nadmašivši najveću vrednost iz 1985. od 161,8 mm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: