Vlasnici agencija ni po novom zakonu neće odgovarati ličnom imovinom?

Retko koja sezona godišnjih odmora prođe bez prevara turističkih agencija, ali ovo leto je nadmašilo druga sa čak osam hiljada prevarenih putnika u Srbiji!

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2018.

17:00

Vlasnici agencija ni po novom zakonu neće odgovarati ličnom imovinom?
foto: thinkstock/ilustracija

Velikom broju putnika preselo je letovanje zbog propalih, otkazanih ili nepostojećih aranžmana koje su uplatili u agencijama

Sezonu godišnjih odmora ili sezonu prevara turističkih agencija otvorio je Fly Fly Travel. Ova agencija je oštetila na hiljade putnika, ali i druge tur-operatere prodajući karte i aranžmane koji uopšte nisu bili rezervisani. Nakon ovog skandala svih sedam poslovnica Fly Fly Travel je bilo zatvoreno.

Više hiljada građana koji su letovanje uplatili preko agencije SAB Travel ostalo je bez putovanja jer je ta agencija sve polaske nekoliko sati ranije otkazala zbog, kako su saopštili, finansijskih poteškoća. Protiv vlasnika agencije pokrenut je postupak za oduzimanje licence.

U junu je agencija Sun & Sea zatvorena, a njen vlasnik je nestao nakon što veliki broj aranžmana za letovanje u Turskoj, Grčkoj, Tunisu nije uplaćen do kraja, a neki nisu bili ni rezervisani iako su bili uredno plaćeni.

Turistička agencija Jazz Travel iz Čačka otkazala je putnicima letovanje u Grčkoj, a oko 100 putnika je u dva autobusa krenulo na letovanje u Paraliju i Olimpik bič kada su ih vozači samo sat nakon putovanja obavestili da se njihovo letovanje otkazuje. Putnici su morali da napuste autobuse u Kragujevcu i Kraljevu, odakle su sami morali da se vraćaju kući.

Grupa od oko 150 učenika iz Beograda koja se u junu uputila na ekskurziju u Španiju po dolasku u Ljoret de Mar nije mogla da uđe u hotelski smeštaj koji je bio rezervisan u okviru aranžmana koji je uplaćen u agenciji Planeta Promet.

Još jedna neprijatnost se srpskim turistima dogodila juče, ali se nije pretvorila u još jednu prevaru ovog leta. Naime, putnici koji su juče stigli u popularno letovalište Ljoret de Mar nisu mogli da uđu u hotel za koji su platili aranžman jer turistička agencija, navodno, nije uplatila novac za njihov smeštaj. Putovanje je organizovala agencija Milenijum, u kojoj su potvrdili da je bilo problema, ali da su rešeni.

Vera Trefalt Božić, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija i glavni turistički inspektor, gostovala je u emisiji „150 minuta“, gde je govorila o izmenama u Zakonu o turizmu.

“Turistička agencija mora da bude licencirana. S tim u vezi mora da ima garanciju putovanja 300.000 evra. Sada će se ta suma povećati! Svaka agencija će po novom zakonu imati sumu prema broju putnika za potencijalno obeštećenje. Nikada se do sada nije desilo da jednoj agenciji 300.000 evra ne bude dovoljno sve do slučaja sa SAB Travelom“, rekla je.

Aleksandar Seničić, direktor YUTA, takođe je najavio revidiranje članstva i oštriji pravilnik za rad, a takođe je dao predlog da vlasnici koji prevare putnike ubuduće odgovaraju svojom ličnom imovinom.

“Nisam sigurna da će se taj predlog prihvatiti. Ono što je za sada sigurno jeste da će se garancija putovanja uvećati. Ima mnogo drugih dobrih predloga. Na primer, na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija moramo iznositi tačno šta je inspekcija preduzela protiv određene agencije i odgovornog lica, odnosno vlasnika“, zaključuje Vera Trefalt Božić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: