Foto: depositphotos/bloodua
Foto: depositphotos/bloodua

Beogradsko gradsko jezgro među "10 kul kvartova Evrope": Sivilo pretvorili u boju VIDEO

Podeli

Britanski dnevni list "Gardijan" kreirao je listu 10 najopuštenijih kvartova Evrope. Na listi se, među kvartovima u Valensiji, Pragu, Berlinu, Rimu, našao i naš Dorćol.

Dorćol se našao na devetom mestu ove liste. U tekstu je naglašeno da Dorćol zbog toga što je smešten u istorijskom delu grada između Skadarlije, Kalemegdana i obale Dunava ne pokazuje odmah koliko je zapravo opušten kraj.

Minja Ćirić iz Udruženja Donji Dorćol je rekla da je veoma velika čast naći se na jednoj takvoj listi.

"U tekstu se navodi da pored te jedinstvene arhitekture imate ulice na Dorćolu, na primer, Ulica cara Dušana u kojoj se nalazi najstarija kuća u Beogradu iz 1727. godine.... Nama je fokus na tome da sačuvamo taj stari duh grada. Za Dorćol je karakteristično da je dosta siv, jer u posleratnom periodu, kada je veliki broj ljudi morao da se naseli negde, zgrade su samo nicale, nije bilo vremena da se vodi računa o estetici", rekla je ona za TV Prvu, te dodala:

"Zato smo rešili da to sivilo pretvorimo u boju i da umetnost iznesemo na ulicu i da napravimo neku vrstu muzeja na otvorenom. Murali na Dorćolu nose jaku i specifičnu poruku".

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 605 idi na stranu