Muzika 11

07.05.2024.

15:05

Od sjaja do očaja i nazad: Hoće li Teya Dora nastaviti niz Srbije na Evroviziji? VIDEO

Srbija se 16. put od osamostaljivanja takmiči večeras takmiči na Pesmi Evrovizije, dok je od povratka na ovo takmičenje posle pauze tokom devedesetih godina prošlo dve decenije.

Od sjaja do očaja i nazad: Hoće li Teya Dora nastaviti niz Srbije na Evroviziji? VIDEO
Profimedia/AFP PHOTO - SVEN NACKSTRAND

Podeli:

Naime, tadašnja zajednica Srbije i Crne Gore se 2004. godine pojavila na ovom takmičenju, nakon što su godinam pre toga učešće uzele druge zemlje nastale raspadom Jugoslavije. I samo takmičenje je te godine doživelo veliku promenu uvođenjem polufinalne večeri.

U susret prvom polufinalu 68. Pesme Evrovizije u kojem večeras nastupa Srpska predstavnica Teya Dora, u nastavku je pregled naših predstavnika i plasmana na najvećem evropskom muzičkom takmičenju tokom prethodnih 20 godina.


Te 2004. Srbiju i Crnu Goru predstavljao je Željko Joksimović sa pesmom Lane moje, a bio je veoma blizu pobede, takmičenje je završio na drugom mestu.

Naredne godine, grupa No name sa pesmom Zauvijek moja zauzela je u finalu sedmo mesto.

Međutim, 2006. godine, nije došlo do usaglašavanja oko predstavnika na Evroviziji, a i zajednica dve države se ubrzo raspala.

Tako je Srbija 2007. godine prvi put samostalno nastupila na Evroviziji. Marija Šerifović sa pesmom Molitva odnela je, ni manje ni više, nego pobedu u Helsinkiju i dovela prestižno muzičko takmičenje u Beograd.

U Beogradu su se 2008. godine  predstavile rekordne 43 zemlje, a prvi put održane su dve polufinalne večeri. Srpska predstavnica bila je Jelena Tomašević i pesma Oro, koja je u finalu ostavila lep plasman, šesto mesto.

Potom se 2009. godine desilo da srpski predstavnik Marko Kon sa pesmom Cipela ostane bez plasmana u finale.

Ipak, Srbija se narednih godina redovno takmičila i stizala do finalne večeri, sa oscilacijama u plasmanu.

Predstavnik 2010. godine bio je Milan Stanković sa pesmom Balkan. Na ovom takmičenju održanom u Oslu zauzeo je 13. mesto.

Profimedia

Nina je 2011. godine u Dizeldorfu predstavljala Srbiju sa pesmom Čaroban, koja je na kraju zauzela 14. mesto.

Naredne godine, u Bakuu, Željko Joksimović sa pesmom Nije ljubav stvar ostvario je najbolji plasman nakon pobede 2007.  On je u finalu bio treći, sa osvojenih 214 poena.

Međutim, 2013. godine, kada su predstavnice bile Moje tri (Sara Jovanović, Nevena Božović, Mirna Radulović) sa pesmom Ljubav je svuda, Srbija nije ostvarila plasman u finale. Tako se dogodilo i da naredne godine nacionalni emiter donese odluku da ne učestvuje na ovom takmičenju.

Po povratku na Eurosong, 2015. godine Srbiju predstavlja Bojana Stamenov, koja je prvi put od kada Srbije učestvuje na ovom takmičenju pevala na engleskom pesmu Beauty never lies (srpska verzija Ceo svet je moj). U finalu je zauzela 10. mesto.

U Stokholm je 2016. godine kao predstavnica Srbije otišla Sanja Vučić, koja je ponovo pevala na engleskom. U pitanju je bila pesma Goodbye (srpski naziv Iza osmeha). Plasirala se u finale, ali je bila na tek 18. mestu.


I 2017. godine Srbija je poslala moćan solo ženski vokal i ponovo pesmu na engleskom jeziku. Tijana Bogićević pevala je In too deep (verzija na srpskom Tvoja), međutim ona se nije plasirala u finale.

Promena 2018. godine usledila je pri samom odabiru učesnika jer je vraćen festival putem kojeg se birao srpski predstavnik. Grupa Sanja Ilić i Balkanika otišla je tada u Lisabon sa pesmom Nova deca. Plasirali su se u finale i završili na 19. mestu.

Naredne, 2019. godine je Srbiju u Tel Avivu predstavljala Nevena Božović, evrovizijskoj publici poznata već po pojavljivanju 2013. u grupi Moje tri. Sa pesmom Kruna Nevena je u finalu zauzela 18. mesto.

Pandemija koronavirusa sprečila je održavanje Evrovizije 2020. godine. Srbija je te godine, kao i mnoge druge zemlje, izabrala predstavnika pre globalne zdravstvene krize. Grupa Hurricane (Sanja Vučić, Ksenija Knežević, Ivana Nikolić) trebalo je da nastupi sa pesmom Hasta la vista.

Profimedia

Ova grupa ostala je predstavnik za Roterdam za narednu godinu, a prema propozicijama je izabrana nova pesma, Loco loco. Ostvaren je plasman u finale, a u konačnom zbiru osvojeno je 15. mesto.

A 2022. godine je na Evroviziji usledilo ono što smo dugo čekali. Srbija, odnosno Konstrkta i njena pesma In corpore sano bili su u centru pažnje i medija i fanova širom Evrope i sveta.

Profimedia

Snimci izvođenja i rekreiranja nastupa srpske pesme postali su viralni na društvenim mrežama, a neminovno se očekivao i veliki uspeh na samom takmičenju u Torinu. Tako je Srbija, posle čak deset godina, bila u vrhu tabele u finalu jer je Konstrakta završila na petom mestu.

Prošle godine, 2023, srpski predstavnik u Liverpulu bio je Luk Blek sa pesmom Samo mi se spava, koja je bila pretežno na engleskom jeziku u kombinaciji sa srpskim.

 

Međutim, njegov nastup na ovom takmičenju desio se tek nekoliko dana posle velikih tragedija u Srbiji, koje su uticale i na samog predstavnika i na praćenje ovog takmičenja kod nas. On se plasirao u finale, ali završio na 24. mestu.

Srbiju ove godine u Malmeu predstavlja Teya Dora sa pesmom Ramonda, nastupa druga u prvom polufinalu. Da li će uspeti da nastavi niz plasmana u veliko finale ispratite uživo na B92.net od 21 čas.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: