Izvor: B92

Na samo sat vremena od Beograda nalaze se Sremski Karlovci, grad u koji ćete poželeti što pre da se vratite.

Njegovo upoznavanje ćemo početi od Fruške gore i Stražilova. Neko će pomisliti zašto prvo idemo na Frušku goru, ali obećavamo - na kraju će vam biti sve jasno.

Na Stražilovu se nalazi spomenik pesniku Branku Radičeviću i zaista je nezaobilazno mesto koje treba posetiti ukoliko se nađete u ovom delu zemlje. Nakon toga šetamo ka Sremskim Karlovcima i sa leve strane nailazimo na još jednu zelenu oazu i bitno mesto u istoriji ovog grada - Dvorsku baštu, koja predstavlja jednu od najstarijih botaničkih bašta na prostoru današnje Srbije. Dobro se odmorite pošto nas čeka blagi uspon i pohod na Duškov vidikovac.

On se nalazi na Magarećem brdu i iako ćete barem tri puta pomisliti "Šta mi je ovo trebalo" pogotovo ako odlučite da se popnete na vidikovac oko podneva kada je najveće sunce, verujte nam - kada se budete popeli, shvatićete da je sve bilo vredno.

Pogled na Sremske Karlovce i bačku ravnicu umiriće vam um i telo.

Sam vidikovac je osmišljen u dva nivoa, na vrhu se nalazi pozlaćeni krst, a u donjem delu se nalazi skulptura pesnika Duška Trifunovića.

Po silasku sa vidikovca, zaputite se ka centru. U pešačkoj zoni ćete naći sve što vam je potrebno.

Zgrada Bogoslovije Sveti Arsenije Sremac, crkva posvećena Svetom Nikolaju izgrađena sredinom XVIII veka, a onda i barokna česma Četiri lava izgrađena 1799. godine.

Foto: Aleksandar Milutinoviæ

Za nju se vezuje legenda da će svako ko popije vodu sa česme , vratiti se i živeti u Karlovcima, a ako "samo" želite da još koji put posetite ovo mesto, onda je dovoljno da bacite nović u fontanu i zamislite želju.

Odmah tu se nalazi i verovatno najlepša Gimnazija u Srbiji, Karlovačka osnovana 1791. godine, koju većina ljudi zna iz filma "Lajanje na zvezde".

Foto: Aleksandar Milutinoviæ

Nakon obilaska glavnih znamenitosti Sremskih Karlovaca, red je da se okrepite. Nakon ručka, ne propustite da probate kuglof, koji je karakterističan za ovaj grad i osvežite se nekim od vina

Foto: Aleksandar Milutinoviæ

Sremski Karlovci su postali centar vinskog turizma u ovom delu Vojvodine.

Ovaj grad je poznat po dobrom bermetu koji se u ovim krajevima pravi od druge polovine XVIII veka,a koji se nalazio u vinskim kartama u vinskim kartama mnogih bečkih hotela u vreme Marije Terezije, a postoji priča da je služen i na Titaniku i po ausbruhu, koji je prema predanju pravljen od slatkog i aromatizovanog grožđa malaga, koje je iščezlo sa ovih prostora.

Vinarije u Sremskim Karlovcima su grupisane na dva mesta, ima ih dosta oko samog centra mesta gde su glavne turističke znamenitosti, a ima ih i po sporednim ulicama. Glavna vinska ruta u Sremskim Karlovcima se nalazi u Švapskoj ulici, pa smo sigurni da ćete se tu zadržati.

Sada vam je jasno zašto smo želeli da uživanje u vinima ostavimo za kraj posete Sremskim Karlovcima.

Doživite ukuse vina!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.