Izvor: B92

Evropljani žele da putuju, ali međunarodnih letova na samom jugu Hrvatske još nema. Zbog toga Hrvatska pada na lestvici top-destinacija. Uprkos epidemiji, u Hrvatskoj boravi oko četiri hiljade stranih turista.

Uoči predsezone došao je i predlog o uvođenju brzog antigenskog testiranja na aerodromima za međunarodna putovanja.

Na listi 10 najpoželjnijih evropskih destinacija, Hrvatska je pala na deveto mesto. Iako su, kako piše, RTL.hr, podbacili, ministarka turizma tvrdi - "Sve što smo naučili u prošloj sezoni, ove godine vredeće dvostruko".

"Pa kad pogledate prošlu turističku sezonu koja je bila na 50 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu ja mislim da uz to iskustvo koje imamo od prošle sezone svakako možemo očekivati i bolje rezultate", izjavila je Nikolina Brnjac, ministarka turizma i sporta.

Ilustracija/Foto: Kite_rin/Shutterstock

Evropljani su željni putovanja. Privlače ih sunce i more, a njih 53,5 odsto želi da putuje avionom, pokazuju podaci Evropske putničke komisije. Ali međunarodnih letova na samom jugu Hrvatske još nema.

"Mi očekujemo 28.3. prve međunarodne letove, dakle između ostalog i Austrije i Nemačke, doduše to je sve pod velikim upitnikom", rekao je Ivan Maslać, komercijalni direktor aerodroma u Dubrovniku.

Zato je iz Dubrovnika prema ministarstvima upućen predlog - putnicima na povratnom letu omogućiti testiranje na aerodromima.

"Gost će neopterećeno moći da dođe na aerodrom i da se testira brzim antigenskim testovima, jer vidimo da će se već sada polako ići u smeru priznavanja brzih antigenskih testova na nivou Evropske unije", kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Ipak, to Stožeru nije ništa novo, navodi portal. O svemu se raspravlja još od prošle sezone, a do ovogodišnje, kažu, još ima vremena za organizaciju.

"U svakom slučaju mislimo da ćemo do tada imati dovoljno kapaciteta za PCR testiranja, a naravno i za brze antigenske testove. Samo što moram da napomenem da za sada ne postoji niti jedna zemlja koja prizna brze antigenske testove za prelazak granice", rekao je Krunoslav Capak, direktor HZJZ-a.

Upravo to što je sve stavljeno na teret Vlade struka smatra pogrešnim.

"Nažalost, ovaj put je saradnja između tela koji ugovaraju međunarodne konvencije potpuno zakazala", kazao je Tonči Peović, predsednik Udruženja vazdušnog saobraćaja pri HGK.

Tek kada se države članice dogovore od kojeg će brzog antigenskog testa rezultati biti prihvaćeni na nivou cele Evropske unije, mogu se očekivati i punktovi na aerodromima. Do tada će putnici o međunarodnom putovanju razmisliti, jer u brojnim državama povratak kući iz Hrvatske znači i dvonedeljni karantin.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.