Beograd u dva dana (1)

Od kad je low cost kompanijama povezan sa ostatkom sveta, Beograd je među Evropljanima postao nova hit destinacija, piše britanski Independent.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

22:00

Default images

Zbog čega treba otići baš sada?

Beograd je ove godine sa ostatkom sveta prvi put povezan low cost avio-kompanijama, a turisti iz Evropske unije sa iznenađenjem otkrivaju da ovaj grad ima mnoštvo restorana i kafea sa prijatnim baštama, kao i energičan noćni život skoncentrisan na splavovima na obali Save i Dunava.

Ako želite tradicionalniju zabavu uz dosta pića, ne propustite godišnji festival piva koji se ove godine održava od 18. do 22. avgusta

Ako dolazite avionom

Beogradski aerodrom Nikola Tesla nalazi se 20 km zapadno od centra grada. Autobus 72 vozi na svakih pola sata od aerodroma do Zelenog Venca u centru grada, a karta je 100 dinara (€1).

Taksi je oko 2.500 dinara (25 €), ali pod uslovom da od turist biroa na aerodromu zatražite da vam ga pozovu.

Orijentacija

Beogradski Stari grad je smešten na platou koji je sa dve strane okružen rekama, Savom i Dunavom. Kod njihovog spektakularnog ušća je park Kalemegdan, koji okružuje Beogradsku tvrđavu. Najveći deo istorijskih znamenitosti nalazi se južno odatle, na površini od jednog kvadratnog kilometra. Glavna pešačka ulica je Knez Mihajlova, i ona povezuje Kalemegdan i Trg republike gde se nalazi konjanička statua Princa Mihajla Obrenovića, omiljeno sastajalište Beograđana.

Stari grad ćete lako obići peške, a duge bulevare koji vode od centra najbolje je obići autobusom, trolejbusom ili tramvajem. Karte su 45 dinara - kupite ih unapred u nekom od sveprisutnih kioska.

Glavni turist biro nalazi se u podzemnom prolazu na Terazijama, i tu ćete naći veliki izbor brošura. Radno vreme je od 9h do 16h vikendom, i od 9h do 20h radnim danima. Drugi turist biro se nalazi u Knez Mihajlovoj 6, a treći na glavnoj železničkoj stanici.

Smeštaj

Beograd je u poslednje vreme dobio nekoliko modernih, privatnih hotela, tako da u kombinaciji sa starim državnim hotelima sada ima dobar izbor smeštaja. Probajte nedavno otvoreni Belgrade Art Hotel, koji se nalazi na prvoklasnoj lokaciji, u Knez Mihajlovoj 27. Do 13. septembra ovde važe promotivne cene - dvokrevetna s doručkom je €114 (00 38 11 3312 000; belgradearthotel.com).

Jeftiniji hoteli su u blizini železničke stanice, dok u novijem ali živopisnom delu grada, u Njegoševoj 2, možete probati Hotel Park koji krasi relativno izbledeli šarm; dvokrevetna s doručkom je €68 (00 381 11 3640383; hotelparkbeograd.rs). U blizini je Manga Hostel (ul. Resavska 7; 00 38 111 3243 877; mangahostel.com), jedan od mnogobrojnih nedavno otvorenih jeftinih hostela; spavanje u višekrevetnoj košta od €15.

Prošetajte kroz grad

Krenite od Hotela Moskva na Terazijama - obratite pažnju na zelenu dekoraciju njegove fasade u stilu secesije i svratite u sjajnu hotelsku poslastičarnicu, a zatim nastavite ka Knez Mihajlovoj. Nakon 400 metara skrenite levo u ulicu Vuka Karadžića, a zatim nizbrdo u pravcu reke Save ka kaldrmisanom Kosančićevom vencu, najstarijoj ulici u Beogradu. Zastanite na trenutak kod mesta gde se nekad nalazila Narodna biblioteka, uništena tokom nemačkog bombardovanja 1941. kao i mnoge druge zgradu u ovom gradu na koji su bombe padale u više navrata. Skrenite desno i krenite nazad uzbrdo pored Saborne crkve (pravoslavne katedrale) i zatim nizbrdo ulicom kralja Petra, pa desno ka Studentskom trgu. Obratite pažnju, kod parka s leve strane nalazi se turski turbe. Nastavite pravo i zatim skrenite levo u Francusku, a zatim desno u Skadarsku - najčešće fotografisanu ulicu u Beogradu, kaldrmisanu i načičkanu restoranima. Krenite Skadarlijom uzbrdo i zatim skrenite desno - stići ćete do prostranog Trga Republike.

Prevod: Uroš Veličković

U nastavku: Beograd u dva dana (2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: