Život

Utorak, 31.12.2013.

12:51

I Indonezija zabranila doček Nove godine

Islamska policija u indonežanskom gradu Banda Aće zaplenila je na hiljade petardi i truba, nakon što je gradska administracija po prvi put zabranila proslavu Nove godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Sinoć je policija sprovela raciju uličnih tezgi i prodavnica koje su prodavale ove proizvode sledeći direktivu islamske Konsultativne skupštine u kojoj stoji da su proslava Nove godine ili čestitanje „Srećan Božić“ zabranjeni u gradu Banda Aće.

Vlasti grada podržali su “fatvu” zabranom novogodišnje proslave u gradu, prenosi AFP. Visoki zvaničnik islamske policije u Banda Aće Reza Kamilin rekao je AFP-u da je delovanje policajaca u oči novogodišnje noći imala za cilj da obezbedi da stanovnici poštuju pozive vlade i verske skupštine.

On je naglasio da ne treba uopšte da postoje proslave Nove godine. Zabrana nije zakonski obavezujuća, ali je nametnuta od strane šerijatske policije, čija uloga je u „očuvanju morala“.

Banda Aće je glavni grad provincije Aće, jedini deo Indonezije u kojem se primenjuje islamski, odnosno šerijatski zakon. Ovo je prvi put da je jedna administracija u ovoj provinciji zabranila proslavu Nove godine.

Kako je najavljeno islamska policija će sprovesti kontrole u hotelima i kagicima, koje je upozorila da ne organizuju proslave Nove godine. "Razbićemo svako masovno okupljanje. Ako neko bude vidjen sa petadrama i trubama one će biti zaplenjene", najavio je Kamilin.

Zemlja u kojoj je zabranjena Nova godina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: