Preminuo čuveni Vangelis, najpoznatiji grčki kompozitor

Evangelos Odiseas Papatanasiju, poznatiji kao Vangelis, grčki kompozitor preminuo je u 79. godini, javila je Atinska novinska agencija.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2022.

19:30

Preminuo čuveni Vangelis, najpoznatiji grčki kompozitor
Foto:Profimedia

On je najpoznatiji po Oskarom nagrađenoj muzici za film „Vatrene kočije“, a komponovao je mnoge prepoznatljive filmske melodije za mnoga poznata ostvarenja, kao što su "Blade Runner" ("Istrebljivač") i "Alexander" ("Aleksandar").

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je šezdesetih godina 20. veka sarađujući sa nekoliko poznatih rok bendova kao što su The Forminx i Aphrodite's Child, sa Demisom Rusosom i Lukasom Siderasom.

Tokom sedamdesetih godina 20. veka sarađuje sa vodećim pevačem progresivnog rok benda "Yes" Džonom Andersenom, i pod zajedničkim umetničkim imenom "Jon i Vangelis" objavljuju nekoliko albuma.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena. Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umetnosti (Ordre des Arts et des Lettres).

Pozivajući se na saopštenje iz kancelarije njegovog advokata, grčka agencija je obavestila javnost da je Vangelis preminuo u utorak kasno uveče, ne navodeći uzrok smrti, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: