A gde je Bosna i Hercegovina? Šest godina je nema na Evroviziji, sada kažu "Pod sankcijama smo"

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale.

Život

Izvor: B92, 24sata.hr

Petak, 13.05.2022.

11:33

A gde je Bosna i Hercegovina? Šest godina je nema na Evroviziji, sada kažu
Foto: Profimedia

Pre toga, Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Evrosonga.

"Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radio-difuzne unije (EBU)", objasnila je za "Dnevni avaz". "Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka."

"To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji", dodala je.

Tamošnji mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: