30 metaka za 30 sekundi: Obračun kod O.K. korala

U gradiću Tumstoun u Arizoni na današnji dan, 26. oktobra 1881. godine, dogodio se jedan od najpoznatijih obračuna u istoriji Divljeg zapada.

Život

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2021.

13:00

30 metaka za 30 sekundi: Obračun kod O.K. korala
Foto: Profimedia

Ovde su se sukobile dve zaraćene strane oko prevlasti u Tumstounu.

Jednu stranu činili su predstavnici zakona – braća Erp, Vajat, Morgan i Verdžil, i Dok Holidej dok je drugu, onu neprijateljsku stranu činila grupa kauboja – braća Klanton i braća Maklori

Revolveraški obračun se zapravo dogodio oko šest ulaza dalje od O.K korala, (skrećeno od "Old Kindersley"), ograđenog mesta za konje u tom gradiću, pa bi tačniji naziv bio obračun u blizini Korala.

Pucnjava revolverima trajala je svega 30 sekundi, a ispaljeno je isto toliko metaka, oko 30.

Frenk i Tom Maklori ubijeni su, kao i Bili Klanton.

Morgan i Verdžil Erp i Dok Holidej su ranjeni. Ike Klanton, vođa bande kauboja, zbog kojeg je i došlo do obračuna, pobegao je nepovređen još pre nego je pucnjava počela.

Povukao se na svoj ranč i odustao od borbe za prevlast nad gradićem.

U svakom slučaju, ovaj obračun ostao je zabeležen kao jedan od mitskih događaja na Divljem zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: