Maniri ispred znanja - čemu Japanci uče decu u školama?

Iako postoji mnogo sličnosti između japanskog obrazovnog sistema i onog koji postoji u drugim zemljama, nekoliko je aspekata koji ga čine jednim od najefikasnijih u svetu.

Život

Izvor: B92, index.hr

Ponedeljak, 19.04.2021.

09:38

Maniri ispred znanja - čemu Japanci uče decu u školama?
Foto: Profimedia

Japanci školovanje smatraju vrlo važnom odskočnom daskom. Zato je u toj zemlji 210 školskih dana. Na primer, u SAD-u ih je 180, a u Hrvatskoj 175, odnosno 160 za maturante. Ovih šest stavki u japanskom obrazovnom sistemu čine ga posebnim:

1. Deca u Japanu ne pišu ispite do 4. razreda

Možda se čini neobično, ali japanske škole manire stavljaju ispred znanja. Njihov cilj je da u prve tri godine uspostave dobre manire i navike kod dece, a ne da ocenjuju njihovo znanje. Uče decu kako da budu velikodušna, empatična i saosećajna. Takođe, važno im je da ih nauče kako da poštuju druge i razviju nežnu vezu s prirodom i životinjama.

2. Deca sama održavaju prostor čistim

Iako škole u ostatku sveta zapošljavaju domare i spremačice, u Japanu to nije slučaj. Tamo su učenici odgovorni za čistoću učionica, trpezarije, pa čak i toaleta.

Japanski obrazovni sistem veruje da zajedničko čišćenje podstiče učenike da se međusobno pomažu i rade u timovima. Provodeći vreme dok brišu stolove i čiste podove, deca na taj način uče da poštuju svoj i tuđi rad.

3. Učenici se podstiču da jedu s učiteljima

U Japanu se smatra da zajedničko obedovanje učenika i učitelja doprinosi izgradnji pozitivne veze. Tokom zajedničkog obroka vode se razgovori koji pomažu da se izgradi toplija, porodična atmosfera.

Takođe, japanski obrazovni sistem osigurava deci zdrave i uravnotežene obroke. U javnim osnovnim i srednjim školama ručak se kuva prema standardizovanom jelovniku koji su razvili zdravstveni radnici i kvalifikovani kuvari.

4. Učenici nakon nastave pohađaju radionice

Radionice su vrlo popularne u Japanu, a održavaju se nakon završetka škole. Na njima učenici uče nove veštine, a nije čudno ni da ih deca pohađaju tokom vikenda i praznika.

5. Japanski učenici uče poeziju i japansku kaligrafiju

Japanska kaligrafija, koja se naziva i Shodo, oblik je umetnosti u kojem ljudi ispisuju znakove. S druge strane, haiku je oblik poezije u kojem se jednostavnim frazama čitateljima prenose duboke emocije.

Smatra se da ovaj oblik poezije ima intelektualne, terapeutske i estetske učinke. Obe tehnike uče decu da poštuju svoju tradiciju i cene svoju kulturu.

6. Gotovo svi učenici nose školske uniforme

Jedinstvena politika u gotovo svim srednjim školama u Japanu cilja na uklanjanje prepreka i pomaganje učenicima u građenju osećaja zajedništva. Kodeks oblačenja omogućava usmeravanje pažnje prema učenju, a decu podstiče na samoizražavanje drugim metodama, a ne samo kroz stil odevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: