Misterija drevnog utvrđenja usred Sibira još čeka razrešenje

Građevina stara 1.300 godina koja podseća na tvrđavu na jezeru Tere-Kol na samom jugu Sibira već godinama zbunjuje stručnjake, piše Njuzvik.

Život

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

17:45

Misterija drevnog utvrđenja usred Sibira još čeka razrešenje
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ovaj antički kompleks predstavlja najmisterioznije arheološko nalazište u Rusiji.

Na prvi pogled se čini se da je reč o drevnoj tvrđavi s visokim zidinama namenjenim sprečavanju ulaska neprijatelja, dok drugi smatraju da bi u pitanju mogla da bude i letnja palata, samostan, memorijalno zdanje, ritualni centar ili astronomska opservatorija.

Čini se da i nakon sto godina otkako je zdanje otkriveno, stručnjaci nisu bliži rešenju tajne ovih ruševina.

Nalazište je poznato pod imenom Por Bažin, što u prevodu znači "glinena kuća". Nalazi se na ostrvcetu usred jezera u Tuvi u Sibiru, samo 32 kilometra od granice s Mongolijom.

Iako su prva istraživanja sprovedena još krajem 19. i sredinom 20. veka, ozbiljnija istraživanja započeta su tek 2007. godine.

Smatra se da su je izgradili Ujguri u osmom veku, u stilu kineske gradnje, ali nema dokaza o tome da je tamo neko stalno živeo duže vreme.

Smatra se da je napuštena nakon kraćeg korišćenja. Spoljašnji zidovi uzdižu se do visine od 12 metara, a unutrašnji su visoki metar i po.

Građevina ima pravilan četvorougaoni oblik i precizno definisan raspored u unutrašnjosti koji uključuje više od 30 građevina, porodične kuće itd.

Dužina ostrva je 240 metara, a tvrđava se prostire na površini od 3.3 hektara. Gradski ulaz se nalazi na srednjem delu istočnog zida, a levo i desno od kapije su utvrđene kule.

Pošto nema nijednog dokaza u vezi sa time na koji način su grejani ovi objekti, smatra se da je zbog hladnoće kompleks napušten jer bi zime u uslovima bez grejanja na 2.300 metara iznad nivoa mora bile nemoguće za preživljavanje.

Još od kraja 19. veka, naučnici povezuju Por Bažin s ujgurskim kaganatskim carstvom (744 - 840 g.n.e) koje je činilo nomadsko stanovništvo.

Carstvo je obuhvatalo današnju Mongoliju i južni Sibir, ali je lokacija ovog ostrva ipak bila daleko od svih naselja i trgovačkih puteva.

Tamo je pronađeno nekoliko predmeta, poput glinenih ploča, otisaka ljudskih stopala, izbledelih crteža u boji, fragmenata spaljenog drveta, gvozdenog bodeža, kamene šolje, srebrne minđuše, komada crepa.

Nijedan od ovih artefakta ne daje odgovor na pitanje o svrsi građevine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: