Nauka potvrdila: Bradati muškarci su veći seksisti

Istraživanje objavljeno u magazinu “Archives of Sexual Behavior” pokazalo je da su muškarci s bradom – ili bilo kojim drugim tipom malja na licu - sklonjii zastupanju seksističkih stavova od golobradih muškaraca.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

20:50

Default images
Foto: Thinkstock

Australijski istraživači ispitali su više od 500 muškaraca između 18 i 72 godine starosti iz Indije i SAD, piše Psychology Today.

Nakon uzimanja u obzir nekoliko različitih faktora, poput nacionalnosti, obrazovanja, seksualne orijentacije itd., istraživači su utvrdili da su muškarci sa bilo kakvim tipom malja na licu u znatno većoj meri ispoljavali odlike neprijateljskog seksizma.

Neprijateljski nastrojeni seksisti slažu se sa izjavama poput “žene su inferiorne u odnosu na muškarce”, kao i “žene žele da drže muškarce na uzici”.

Ovakva shvatanja su u suprotnosti sa stavovima tzv. benignih seksista, koji se slažu sa izjavama tipa “žene bi trebalo da budu zaštićene” i “muškarac bi uvek trebalo da plati večeru”.

Naučnici nisu pronašli vezu između bradatih muškaraca i benignog seksizma, piše "Newser".

Istražival Džulijan Oldmedou pretpostavlja da neprijateljski nastrojeni seksisti puštaju bradu zbog onoga što brada predstavlja u društvu.

“Muškarci sa patrijarhalnijim pogledom na svet mogu biti skloni ojačavanju svoje muževnosti i dominacije puštanjem brade. Samo trećina ispitanika nije izrazila nikakve seksističke stavove”, rekao je Oldmedou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: