Indija: Legalizovan treći pol

Vrhovni sud Indije doneo je presudu po kojoj je legalizovana kategorija trećeg pola i koja omogućava transseksualnim osobama da se zvanično deklarišu kao takve.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

12:31

Default images

Sud je naložio državnim institucijama da transrodne osobe uključe u socijalne programe za siromašne, u sistem obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i da im pomognu pri zapošljavanju.

U saopštenju suda se dalje navodi pravo svakog čoveka da izabere kojem će polu pripadati i da se moraju garantovati sva prava i osobama koje se ne izjašnjavaju ni kao muškarci, ni kao žene.

Aktivisti koji se bore za prava tih osoba kažu da će život miliona Indijaca biti olakšan i da više neće trpeti diskriminaciju.

Svi zvanični dokumenti će od sada imati i treću kategoriju, obeleženu kao "transrodni".

Mnogi transseksualci u Indiji zarađuju za život tako što igraju ili pevaju na svadbama i proslavama, međutim i dalje se sve više njih okreće prosjačenju i prostituciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: