A kako će Srbija u svemir?

Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada duže od jedne decenije razvija svemirski program, i u saradnji sa inostranim partnerima, šalje satelite u svemir.

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2022.

11:28

A kako će Srbija u svemir?
Foto: Sergey Nivens/Shutterstock

Stručnjaci Komiteta usko sarađuju sa kolegama iz Indije, od 2019, koja ove godine slavi 75 godina nezavisnosti, među kojima su najeminentniji stručnjaci i inženjeri.

"Mi smo u okviru obeležavanja Dana nezavisnosti uključeni u program lansiranja 75 satelita studentskih satelita", rekao je predsednik Upravnog odbora Komiteta Dušan Radosavljević, i dodao da su prošle godine u okviru iste saradnje lansirana tri mala satelita u orbitu.

Četvrti satelit koji je poklon u znak prijateljstva dve zemlje i biće lansiran do kraja godine.Radosavljević dodaje da je Komitet iz Srbije kolegama iz Indije u okviru saradnje dao i obrazovni program, da je objavljeno više naučnih zajedničkih radova, kao i da su plasirani određeni proizvodi i usluge.

Sarađuju i sa SAD, Tunisom, Rusijom, Ganom, Italijom, Mađarskom, svim državama koje imaju neki vid svemirskog inženjeringa, pa i sa državama regiona, navodi Radosavljević.

"Udruživanje bivših jugoslovenskih republika se desilo pre oko mesec dana, svi smo radili, moramo da sarađujemo, previše smo mali, pogotovo u ovakvim stvarima je onda naš region dovoljno velik i onda sve to ima smisla. Puno se radilo, imamo rezultate koji nisu mali. Dogovorili smo se da zarad buduće saradnje, podelimo sva naša postignuća, to smo i uradili, i da ne gubimo vreme", izjavio je Radosavljević. S tim u vezi, objasnio je da za najavljeno lansiranje četvrtog satelita u saradnji sa Indijcima (indijsko-srpski) zatraženo da to bude zapravo - satelit Indije i Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope, što je prihvaćeno, i region tako do kraja godina zajedniči "odlazi u svemir".

"Ja mislim da je to jedan lep početak saradnje i jedan poklon Srbije za ceo region", kaže Radosavljević i dodaje da je važno da ljudi što pre osete benefit od razvoja svemirske tegnologije, počev od domaćih stručnjaka koji bi radili u sopstvenoj zemlji.

Obrazovanje kao važan početak cele priče

Najavljuje i programe i takmičenja gde će moći da učestvuju i stručnjaci i građani. Komitet već sarađuje sa osnovnim i srednjim školama, a zainteresovanost dece je ogromna.

Radosavljević očekuje da će se u skorijoj budućnosti desiti, kada je o studijama reč, i akreditacija posebnih studija za svemirski inženjering.

Sve što radimo, radimo za opšte dobro, radimo programe o kvalitetu vode, zaštiti životne sredine, rekao je i naglasio da bi država mogla da pomogne u obrazovnom smislu i da takmičenja iz ove oblasti budu redovno organizovana.

Radosavljević je zaključio da bi, kada je reč o nacionalnoj strategiji, koja je definisana u Komitetu još pre desetak godina, a koja je realna za naše društvo, bilo dobro da se sa predstavnicima države razgovara o dosadašnjim rezultatima i planovima za budućnost, od čega, kako je rekao Komitet uopšte nije daleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: