"Ljudska vrsta nema sredstva da spreči udar asteroida u Zemlju"

Asteroid 2009 PQ1, koji će proći pored Zemlje u avgustu, neće predstavljati opasnost po našu planetu, izjavio je astrofizičar Juri Balega.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2020.

08:25

Foto: depositphotos/Shad.off

Potpredsednik Ruske akademije je naveo i da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u aprilu 2029. godine, ali da ni on neće ugroziti našu planetu. Reč je o asteroidu Apofis, koji će pored Zemlje proći toliko blizu da će biti vidljiv golim okom.

Ruski astrofizičar je istakao da šanse da Apofis udari u našu planetu ipak postoje, iako gotovo zanemarljive, i da one zavise od toga da li će asteroid upasti u zamku Zemljine gravitacije.

Ukoliko se to dogodi, postoji šansa da asteroid udari u Zemlju 2036. godine, ali je ta mogućnost blizu nule, odnosno jedan prema 100.000, rekao je on.

U ovom trenutku ljudska vrsta ne raspolaže sredstvima koja bi mogla da spreče udar asteroida u Zemlju, rekao je Balega i dodao da naučnici rade na tome kako bi tako nešto moglo da bude izvedeno, kao i da bi razne opcije mogle da dođu u obzir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: