Genijalno otkriće: Naučnici napravili veštačku kožu koja menja boju

Genijalno otkriće u nauci je pred nama, a naučnici polažu mnogo nade u njega.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2019.

08:14

Genijalno otkriće: Naučnici napravili veštačku kožu koja menja boju
Foto: Depositphotos/Dmitry Poch

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu koriste nanomašine - mikroskopski male robote, kako bi stvorili veštačku kožu koja menja boju na svetlu, piše sajt CNET.

Materijal se sastoji od sićušnih čestica zlata obloženih u polimernu školjku koje se zatim stavljaju u mikroskopske kapljice vode u ulju. Kada su izložene toploti ili svetlosti, čestice se spajaju i boja kože se menja.

Naučnici su modelirali dizajn kože prema koži životinja poput kameleona i sipa, koje mogu da promene boju zbog hromatofora koji se nalaze u njihovoj koži.

Boja se određuje udaljenošću čestica. Ako se nanočestice rašire, biće crvena, a ako su spojene, izgledaju tamno plavo. Za sada, s obzirom da su istraživači razvili samo jedan sloj, koža se može promeniti samo u jednu boju.

Dodavanjem više slojeva promena boje kože bi mogla biti dinamičnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: