U Srbiji nikad manje stanovnika nego danas: Prosečna starost 43 godine

Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva.

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2019.

16:41

U Srbiji nikad manje stanovnika nego danas: Prosečna starost 43 godine
Foto: depositphotos/diego_cervo

U Srbiji nikada nije živelo manje stanovnika nego danas, a podaci pokazuju i to da oni nikad nisu bili stariji, pošto je prosečna starost stanovništva 43 godine, navodi RTS.

Prenosi da trenutno na svetu živi 705 miliona ljudi starijih od 65 godina i oko 680 miliona dece do četiri godine života, a istraživanje UN pokazalo je da se životni vek stanovnika Zemlje produžio, ali i da se ne rađa dovoljno dece.

"Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva. Što se tiče podataka iz 2017. godine recimo, udeo populacije stare 65 i više godina u Srbiji je bio 19,63 odsto i za cela dva procentna poena je povećan u odnosu na podatak iz 2011. godine", rekla je Sanja Jankelić iz sektora za statistiku.

Navodi se da, kada su brojke iz porodilišta u pitanju, u Srbiji su prošle godine rođene 64.894 bebe - samo 160 više nego pre tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje dece od početka 20. veka.

Međutim, u polovini zemalja na svetu i dalje se ne rađa dovoljno beba da bi ta društva rasla. "Pojedinac mora da nađe u sebi motiv da kroz roditeljski nagon i njegovo ostvarivanje, kroz popravljanje i lični doprinos uslovima u kojima radi, kroz veće zadovoljstvo u porodici i na radnom mestu stvori uslove da nas bude više", istakla je ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović.

RTS navodi da podatak da se u Japanu u jednom danu kupi više pelena za stare osobe, nego za bebe, pokazuje da je ovo globalni problem. "Sva očekivanja demografske projekcije o kretanju stanovništva govore da će se ovaj trend starenja stanovništva nastaviti, odnosno da očekujemo i dalje kontinuirani porast udela starih od 65 i više godina", dodaje Jankelićeva.

Ona ističe da demografsko starenje stanovništva ima čitav niz društveno ekonomskih implikacija, pre svega kontinuirani porast broja penzionera.

RTS navodi da Italija, Nemačka i Grčka vode istu bitku. Prosečna starost u ovim zemljama je 45, odnosno 46 godina. Dobar primer mogle bi da budu Irska i Island koje imaju veći udeo mlađih do 15 godina, ali i Turska gde je prosečna starost 31 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: