Nedelja, 10.06.2018.

19:46

Australija dobila potpuno novu vrstu kafe

U Australiji se pojavila potpuno nova vrsta kafe. Naime, proizvođači su napravili prah od brokula koji se može dodati u kafu.

Izvor: Fena

Australija dobila potpuno novu vrstu kafe
Thinkstock / Ilustracija

Jedan kafić u Melburnu već je uvrstio kafu sa brokulom u svoju ponudu. Stručnjaci kažu da se brokula u prahu može koristiti i na druge načine. Naime, ova super hrana se može dodati u supe, pečenja ili u smuti.

Iako kafa sa brokulom ne zvuči baš primamljivo, oni koji su je probali kažu da se povrće uopšte ne oseća. Prah se obično dodaje u espreso s toplim mlekom.

Prema najnovijim istraživanjima, 51 odsto Australijanaca ne jede preporučene dnevne količine povrća i voća. Naučnica Merien Avgustin tvrdi kako su dve kašike praha od brokule jednake jednoj porciji povrća.

Ukus brokula nije baš svakome drag, a nekim ljudima se ne sviđa ni izgled, pa ne žele da ih jedu.
Thinkstock / Ilustracija
Upravo zbog toga, mnogo povrća završi na otpadu. Konzumacija brokule u prahu bi mogla sprečiti sve veće propadanje i bacanje hrane.

Budući da je brokula bogata hranjivim materijama kao što su vitamini B, magnezijum, kalijum i cink, ovaj prah bi mogao da ima povoljan uticaj na zdravlje.

Mnoga istraživanja su pokazala kako je brokula veoma važna kod prevencije i lečenja raznih vrsta karcinoma. Ona se koristi za snižavanje holesterola, štiti od bolesti srca, reguliše krvni pritisak i probavu.

Bogata je antioksidansima koji je čine jednom od najzdravijih namirnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: