Otkriven nepoznati dinosaurus: "Onaj koji izaziva strah" FOTO

Paleontolozi u Argentini identifikovali su ranije nepoznatu vrstu dinosaurusa koja je svojim ogromnim kandžama, moćnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plen u Patagoniji pre 80 miliona godina.

Život

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2021.

11:57

Otkriven nepoznati dinosaurus:
Foto: Profimedia

Ostaci ove životinje, koji uključuju savršeno očuvanu celu lobanju, slučajno su otkriveni u Baho de la Karpa u Argentini 2015, a ona je nazvana "Llukalkan aliocranianus", prenosi CNN.

Navodi da "Llukalkan" na jeziku autohtonog naroda Mapuče znači "onaj koji izaziva strah", a aliocranianus je na latinskom "neobična lobanja".

Ovaj dinosaurus je deo porodice Abelisauridi, stvorenja koje bi po izgledu podsećalo na Tiranosaurusa, ali ga izdvaja upravo neobično kratka i duboka lobanja, sa velikim neravninama i rogovima.
Foto: Profimedia
Bio je najmanje pet metara dugačak, otprilike veličine slona, a lutao je Patagonijom i drugim oblastima praistorijskog južnog potkontinenta Gondvane, uključujući Afriku, Indiju, Antarktik, Australiju i Južnu Ameriku.

Prema istraživanju objavljenom u "Journal of Vertebrate Paleontology", njegova najizrazitija karakteristika je mali sinus ispunjen vazduhom u zoni srednjeg uha, koji do sada nije viđen ni kod jednog drugog abelisaurida.
Foto: Profimedia
To znači da je "Llukalkan aliocranianus" verovatno čuo drugačije, a verovatno i bolje od drugih abelisaurida, koji su imali sluh nalik modernim krokodilima.

"Posebnost ovog dinosaurusa je što ima šupljine u predelu ušiju koje drugi abelisauridi nisu imali, što bi moglo dati ovoj vrsti drugačije sposobnosti, možda i veći opseg sluha. To je, zajedno sa njenim izoštrenim osećajem mirisa, moglo da pruži velike mogućnosti za predatora ove vrste", rekao je Federiko Žianekini, paleontolog sa Nacionalnog univerziteta u San Luisu u Argentini koji je vodio ovo istraživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: