Globalno zagrevanje: “Okeanima nema spasa”

Čak i da u potpunosti zaustavimo proizvodnju ugljen dioksida i postojeću količinu uklonimo iz atmosfere, nećemo sprečiti izumiranje živog sveta u okeanima, upozoravaju naučnici.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2015.

18:25

Default images
Foto: Thinkstock

Pokušaj da se proces globalnog zagrevanja ublaži uklanjanjem ugljen-dioksida iz atmosfere uz dalju upotrebu fosilnih goriva najverovatnije neće sprečiti umiranje živog sveta u okeanima, navodi se u izveštaju Instituta za izučavanje klimatskih promena u Postdamu u Nemačkoj.

Naime, ustanovljeno je da bi okeani i dalje imali značajnu stopu kiselosti zbog rastvaranja ugljen-dioksida iz ugljene kiseline.

“O geoinženjerskim merama trenutno se raspravlja kao o poslednjem utočištu za izbegavanje opasnih klimatskih promena – bilo da tvorci politike ne nađu način da smanje emisiju ugljen-dioksida ili odlože transformaciju trenutnog energetskog sistema”, navodi Sabina Matezijus, vodeći autor studije objavljene u magazinu “Nature Climate Change”.

“Ipak, posmatrajući okeane, možemo da vidimo da ovaj pristup nosi velike rizike... čak i da nekako uspemo da svedemo količinu ugljen-dioksida na koncentraciju prisutnu u predindustrijsko doba, kiselost okeana bi i dalje bila oko 4 puta veća nego u pomenutom periodu. Mnogo vekova bi prošlo pre nego što bi opet uspela da se uspostavi ravnoteža u atmosferi”, zaključuje Matezijus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: