"Balovi čednosti" hit u Americi

Balovi čednosti, na kojima se devojčice zavetuju da će ostati nevine do prve bračne noći i simbolično se "udaju" za Boga, postali su pravi fenomen u Americi.

Izvor: Daily Mail

Petak, 21.03.2014.

16:42

Default images

Balovi podsećaju na velike svadbene ceremonije na kojima devojčice uzrasta oko 12 godina nose bele venčanice i plešu sa očevima koji obećavaju da će štititi čednost svojih kćeri.

Tokom ceremonije, očevi kćerima daju "prstenje nevinosti" koje simoliše pokret borbe protiv bilo kakvog seksualnog kontakta, pa i ljubljenja, sve do braka.

Jedan od najvećih takvih balova održava se već 14 godina zaredom u Broudmor hotelu u Kolorado Springsu.

Događaju prisustvuje 60 očeva sa kćerima i potpisuju "ugovor čednosti" u kom se oni kao "vrhovni sveštenici svog doma i porodice" zaklinju "pred Bogom da će štititi ćerku svojim autoritetom i čuvati njenu čednost".

Ovakav koncept zavetovanja postoji u više od 17 država sveta i širom Amerike, a originalni pokret započet je u SAD osamdesetih godina.

Tinejdžeri koji su redovni članovi crkve počeli su da se zavetuju na apstinenciju od seksa i nose prstenje koji simbolišu njihovu posvećenost kao suprotnost seksualnom liberalizmu koji raste proteklih decenija.

S druge strane, ideja da očevi treba da čuvaju nevinost svojih kćeri nastala je mnogo kasnije u saradnji sa pokretima evangelističke crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: