Nove linije kontraceptivnih pilula još su opasnije od starih

Pojedine pacijentkinje umrle su mesec dana od početka uzimanja pilula, a rizik od krvnih ugrušaka dvostruko je veći kod novih kontraceptivnih pilula nego kod starih.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

21:30

Default images
Foto: Thinkstock

Nove kontraceptivne pilule uzima oko milion žena. One sadrže ženske polne hormone estrogen i progesteron i nemaju nuspojave kao što je gojenje.

Ali, upravo ti hormoni dvostruko povećavaju rizik za stvaranje krvnih ugrušaka u rukama i nogama u odnosu na već postojeće pilule. Rizik je i četiri puta veći u odnosu na žene koje ne uzimaju nikakve kontraceptivne pilule, pokazala je studija Univerziteta u Notingemu.

Istraživanje je sprovedeno nakon što se 21-godišnja pacijentkinja iz Velike Britanije onesvestila i nešto kasnije umrla od krvnog ugruška na plućima, manje od mesec dana nakon što je počela da uzima pilule s progesteronom naziva “Levonorgestrel”.

Naučnici su otkrili da najveći rizik nose one s drospirenonom, veštačkim hormonom koji se nalazi i u kontraceptivnim pilulama marke “Jasmin”.

Upozorenja stručnjaka potvrđuje i slučaj 16-godišnje Nensi Beri iz Londona koja je kontraceptivne tablete “Femodene” uzimala mesec dana jer su joj ublažavale menstrualne tegobe. Njenu smrt takođe su prouzrokovali krvni ugrušci, piše Daily Mail.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: