Zašto ne treba da pijete vodu iz flaše?

Najnovije istraživanje pokazuje da se u samo jednoj plastičnoj boci vode nalazi čak 25 hiljada hemikalija!

Zdravlje

Izvor: Tportal.hr

Utorak, 01.10.2013.

09:25

Default images

Voda u plastičnim flašama je praktična jer s lako nosi u torbi. Ipak, ona nije dobar izbor, jer novo nemačko istraživanje pokazuje da se u samo jednoj nalazi čak 25 hiljada hemikalija. Neke od njih su izuzetno opasne za ljudski organizam, piše časopis PLoS One u kojm su objavljeni rezultati istraživanja.

Naučnici su analizirali 18 različitih uzoraka vode koja se može kupiti u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj. Nakon čitavog niza vrlo složenih analiza otkrili su da većina vode u boci sadrži razne hemikalije, tačnije čak 24.520. Uočeno je da se u vodi nalaze i hormoni koji mogu narušiti hormonalnu ravnotežu.

Naučnici poručuju da prisutnost hemikalija ne znači obavezno da će konzumenti razviti teške oblike bolesti, ali ističu da je ipak reč o vrlo uznemirujućim otkrićima. Naročito zabrinjavaju hormoni koji mogu uticati na reproduktivni sistem žena, naročito u mlađoj dobi.

„Prerano je donositi neke konkretne zaključke o tome kako sve te hemikalije utiču na zdravlje. Potrebna su dodatna istraživanja. Ipak, sigurno možemo reći da voda u boci ne deluje blagotvorno na ljudsko zdravlje“, istaknuo je BruS Blumberg sa Univerziteta u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: