Torlak: Uskoro vakcina za rak pluća

Institut "Torlak" trebalo bi da u oktobru potpiše ugovor s kubanskim Institutom za molekularnu imunologiju o zajedničkom angažovanju na vakcini za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća, najavio je direktor "Torlaka" Branislav Lazić.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

14:54

Default images

Vakcina za rak pluća "Cimavaks EGF" bi na tržištu u Srbiji mogla da se nađe sledeće godine, rekao je Lazić RTS-u.

Lazić je, međutim, objasnio da postoji još jedan deo posla da se uradi.

"Krajem jula i u avgustu bio je stručnjak sa Kube i zajedno sa našim stručnjacima pripremili su fajlove za registraciju Agenciji za lekove i medicinska sredstva s obzirom na to da 'Torlak' ima najviše iskustva i kadra za takvu vrstu posla", rekao je Lazić.

Direktor "Torlaka" je kazao da će deo fajlova biti dostupan tokom posete Kubi gde bi trebalo da Srbija potpiše taj ugovor u oktobru.

Prema njegovim rečima, paralelno sa tim poslom postoji posao koji nije vezan za zdravstvo, a odnosi se na sklapanje tog ugovora.

Čitavi pravni i ekonomski timovi spremaju ugovor da bi se zadovoljilo srpsko međunarodno i kubansko pravo.

Lazić je Tanjugu rekao da je uslov da bi vakcina mogla da se distribuira u Srbiji, njeno registrovanje u domaćoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Prema zakonu, od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana, objasnio je Lazić.

Vakcina "Cimaks EGF" sada se ispituje u nekoliko evropskih zemalja.

Kubanska vakcina za rak pluća, kako tvrde tamošnji stručnjaci, primenjuje se samo za pojedine vrste karcinoma pluća koji su u uznapredovalom stadijumu.

Odgovarajući na pitanje koje su obaveze instituta u Srbiji, Lazić je naveo da je najvažnije da će "Torlak" biti direktan predstavnik kubanskog instituta i pristupiti po pripremi svih fajlova u Agenciji za lekove.

"Nije nam želja da podgrevamo lažnu nadu, ali postoje pozitivni nalazi. U najvećem svetskom časopisu o virusologiji ova vest o mogućoj saradnji izašla je na naslovnoj strani, a pre toga 'Torlak' za 90 godina nikad nije uspeo da uđe u taj časopis", rekao je Lazić.

Foto: Image courtesy of vichie81 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: