Potvrđen jedan slučaj majmunskih boginja

Jednoj osobi u Engleskoj dijagnostikovan je virus majmunskih boginja, saopštila je britanska zdravstvena bezbednosna agencija. Pacijent je nedavno bio u Nigeriji, gde se veruje da se zrazio pre nego što je došao u Veliku Britaniju, saopštila je zdravstvena agencija.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 07.05.2022.

16:51

Potvrđen jedan slučaj majmunskih boginja
Foto:Shutterstock/RealPeopleStudio

On se sada leči u stručnoj klinici za zarazne bolesti u Londonu.

"Majmunske boginje su retka virusna infekcija od koje se većina ljudi oporavlja za nekoliko nedelja", navodi NHS, a prenosi BBC.

UKHSA je saopštila da se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i da je rizik za širu javnost veoma nizak. Prva zabeležena pojava virusa u Velikoj Britaniji bila je 2018. godine, a od tada su zdravstvene vlasti potvrdile nekoliko slučajeva.

Početni simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove i iscrpljenost, saopštila je UKHSA.

Može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Može se širiti kada je neko u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Virus može ući u telo preko oštećene kože, respiratornog trakta ili kroz oči, nos ili usta.

Takođe se može preneti kontaktom sa zaraženim životinjama kao što su majmuni, pacovi i veverice ili preko predmeta kontaminiranih virusom, kao što su posteljina i odeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: