U Hrvatsku stigao i "češki soj": Mutacija škotske i britanske varijante

U Hrvatskoj je potvrđeno prisustvo i češkog soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta "Ruđer Bošković".

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.03.2021.

12:12

U Hrvatsku stigao i
Ilustracija/Foto: MIA Studio/Shutterstock

Ranije je potvrđeno da je u Hrvatskoj identifikovan brazilski, njujorški, britanski i južnoafrički soj koronavirusa. Profesor zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček izjavio je za HRT da je još u februaru iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB Dubrave u saradnji sa profesorom Vranešom iz NZJZ "Dr Andrija Štampar", izolovan češki soj i to iz 20 odsto uzoraka.

"Češki soj je kombinacija mutacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj veliki porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2", rekao je prof. Vlahoviček.

Istakao je da se zasad još ne zna puno o zaraznosti češkog soja, ali da u svakom slučaju treba biti na oprezu, pratiti porast tih varijanti virusa, kao i odmah izolovati zaražene, pre nego što se one prošire u populaciji.

Podsetimo, juče su nadležni u Hrvatskoj saopštili da se u njihovoj zemlji pojavio i i njujorški soj koronavirusa, da bi danas stigla potvrda o još jednoj mutaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: