Japanski naučnici utvrdili od čega maske mogu da štite, a od čega ne

Smernice Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i SZO preporučuju nošenje maski za lice kako bi se sprečilo širenje koronavirusne (CoV) bolesti 2019 (COVID-19).

Zdravlje

Izvor: B92, msphere.asm.org

Četvrtak, 29.10.2020.

09:33

Japanski naučnici utvrdili od čega maske mogu da štite, a od čega ne
Foto: Depositphotos/ VitalikRadko

Međutim, efikasnost takvih maski protiv vazdušnog prenošenja kapljica / aerosola teškog akutnog respiratornog sindroma CoV-2 (SARS-CoV-2) nije dovoljno poznata.

Japanski naučnici su razvili simulator vazdušnog prenosa zaraznih kapljica / aerosola koji sadrže SARS-CoV-2 proizvedenih ljudskim disanjem i kašljanjem i procenjivali kakva je prenosivost zaraznih kapljica / aerosola i sposobnost različitih vrsta maski za lice da blokiraju prenos. Otkrili su da pamučne maske, hirurške maske i maske N95 imaju zaštitni efekat i da je zaštita bila veća kada je maske nosio zaraženi virusom.

Što je najvažnije, medicinske maske (hirurške maske, pa čak i maske N95) nisu uspele da u potpunosti blokiraju prenos kapljica virusa / aerosola čak i kada potpuno prianjaju. Ovi podaci će medicinskim radnicima pomoći da razumeju kako da pravilnije koriste maske i kolika je njihova zaštita i utvrde da li im je potrebna dodatna oprema da bi se adekvatno zaštitili od zaraženih pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: