Kada je bezbedno jesti hranu koju je zahvatila buđ?

Uglavnom u trenutku kada nam se najviše jede primetimo male tamne tačkice da nekoj namirnici. Česta praksa je da odsečemo taj deo i pojedemo deo koji nije zahvatila buđ, ali da li je zaista bezbedno to raditi?

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

13:32

Kada je bezbedno jesti hranu koju je zahvatila buđ?
Foto: Thinkstock

“Biznis insajder“ navodi nekoliko namirnica koje najčešće jedemo a koje su najviše sklone pojavi buđi i piše šta treba uraditi u tom slučaju.

Ako je u pitanju hleb...

Bacite ga. Buđ ima duge korene koji se duboko infiltriraju u vazdušasta peciva kao što su hleb i pogačice. Tako da, iako bacite deo na kojem je buđ vidljiv, niste ga se potpuno otarasili.

Ako je u pitanju čedar...

Jestiv je nakon što otklonite deo na kojem je buđ. Za razliku od hleba, čedar i parmezan imaju čvrstu strukturu i buđ ne može da se proširi tako lako.

Ako je u pitanju sir...

Kod namirnica poput sira sa visokim sadržajem vlage buđ može da se nađe i ispod spoljašnje površine. Ako se buđ pojavi u posudi gde stoji sir, onda ni on nije jestiv.

Ako su u pitanju paprike ili šargarepa...

Kupus, šargarepa, paprike, krompir i jabuke spadaju pod kategoriju jestivih kada se otkloni deo na kojem se nalazi buđ. Ako je, s druge strane, posuda ili kesa u kojoj stoje šargarepe vlažna i oseća se buđ, bacite celu kesu.

Ako je u pitanju paradajz ili breskva...

Po pravilu mekano voće i povrće osetljivi su na buđ i treba ih baciti. Ali većina ljudi ih decenijama jede nakon što odseče pokvareni deo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: