Subota, 18.06.2022.

14:55

Namirnice koje nikako ne treba kombinovati: Mogu da vam unište organizam

Pravilo je da ne smete kombinovati namirnice koje u sebi imaju recimo ugljene hidrate i proteine. To su različiti enzimi koji se vare u različito vreme tako da mogu da izazovu umor, tromost, kao i probleme sa želucem i naravno gomilanje kilograma.

Izvor: Novosti

Namirnice koje nikako ne treba kombinovati: Mogu da vam unište organizam
Foto: Profimedia

Nutricionisti kažu da su sledeće kombinacije štetne po vas:

Omlet sa slaninom

Sve kombinacije proteina s proteinima, kao što su slanina i jaja, orašasti plodovi i jogurt ili sendvič od ćuretine sa sirom i slično, nisu preporučljive jer se proteini dugo razgrađuju i opterećuju probavni sistem.

Hamburger i pomfrit

Gotova hrana sadrži visoke nivoe masnoća, konzervanasa i drugih hemikalija, koje u kombinaciji sa šećerom (skrobom) u krompirićima, može dovesti do stvaranje citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzavaju proces starenja.

Vino i kolač

Alkohol podiže nivo šećera u krvi i povećava proizvodnju insulina, zbog čega će se velika količina šećera u dezertu odmah smestiti u masne naslage i dugoročno dovesti do nezdravog gojenja.

Paradajz i krastavac

Dakle, omiljena letnja salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz paradajza, pa će oslabiti njegovu nutritivnu vrednost.

Testenina s paradajzom

Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se jede s namirnicama bogatim i skrobom i ugljenim hidratima. Problem može stvoriti i pica, ili pirinač, odnosno slatki krumpir. Takva kombinacija izaziva povećani umor vrlo brzo nakon obroka.

Banana i mleko

Ta kombinacija često stvara osećaj težine u želucu. Međutim, ako, baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte kardamom ili muskatni oraščić koji će olakšati varenje frapea. Kravlje mleko možete zameniti bademovim ili pirinčanim.

Obratite pažnju i na kombinaciju mesa i krompira, koja ima stalno mesto na trpezama. Proteine, kao što smo već rekli, ne treba kombinovati sa ugljenim hidratima, tako da samim tim i ovaj obrok otpada ukoliko želite da se pridržavate pravilne ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: