Šta ako se oni sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća zaraze kovidom?

Bolest se najčešće kasno dijagnostikuje i nosi teške posledice, uključujući preranu smrtnost, ali šta se dešava sa pacijentima koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća i zaraze se kovidom?

Izvor: B92

Subota, 20.11.2021.

13:50

Šta ako se oni sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća zaraze kovidom?
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH

Veliki broj pacijenata ne prijavljuje simptome i time otežava oporavak, jer je reč o zapaljenskoj bolesti trajnog suženja disajnih puteva, koja često ostaje zanemarena i nedijagnostikovana duže vreme dok se bolest ozbiljno ne pogorša.

Najčešći simptomi su kašalj, otežano disanje i iskašljavanje, a dijagnoza se potvrđuje spirometrijom. Pacijenti žive sa stalnom pretnjom od akutnog pogoršanja glavnih simptoma koji mogu dovesti do trajnog gubitka plućne funkcije, ali i povećanog rizika od mortaliteta.

Šteta od egzacerbacije hronične opstruktivne bolesti pluća prevazilazi sama pluća, pa se i nakon umerenih akutnih egzacerbacija glavnih simptoma povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija kao što su infarkt miokarda i moždani udar.

Pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća su u posebnom riziku ako se zaraze koronavirusom. Oni imaju povećan rizik od teških komplikacija i većeg mortaliteta od kovida 19 infekcije jer kovid dodatno oštećuje već kompromitovani respiratorni sistem.

Pacijentima se preporučuje vakcinacija protiv kovida, ali i drugih respiratornih zaraznih bolesti poput gripa i pneumokoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: