Šta mladi znaju o seksu? VIDEO

Koliko tinejdžeri zaista znaju o seksu? Istraživanja pokazuju da je svaki treći srednjoškolac seksualno aktivan. O posledicama nezaštićenog seksa i kontracepciji znaju vrlo malo, za dvojku. Najveći broj tinejdžera nije dovoljno seksualno edukovan. Posledice nedovoljnog znanja su sve češće maloletničke trudnoće i polno prenosive bolesti.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

11:22

Šta mladi znaju o seksu? VIDEO
Foto: Thinkstock

Statistika govori da Srbija prednjači u maloletničkim trudnoćama. 16.000 zabeleženih slučajeva, odmah iza nas su Rusija i Velika Britanija.

Zanimljivo je da u Danskoj nije zabeležen nijedan slučaj maloletničke trudnoće zbog obaveznog seksualnog obrazovanja u školama koje se uspešno sprovodi više decenija.

Koliko edukacija u školi od malih nogu može da nadoknadi ono što je propušteno u porodici? Zašto je u eri interneta i rijaliti programa seks tabu tema u Srbiji? Da li se roditelji stide da sa decom pričaju o seksu?

Na ta pitanja odgovarali su psihoterapet Radmila Vulić Bojović, ginekolog Ljiljana Stanišić i poslanica Dveri Marija Janušević, koji su pre četiri godine protestovali u Novom Sadu zbog pilot projekta o seksualnom obrazovanju u srednjim školama.

Doktorka Stanišić kaže da savetuje mladima da dođu u Savetovalite za mlade pre nego što stupe u seksualne odnose da im se objasne posledice tih odnosa.

Poslanica Janušević smatra da ne treba samo političari da odlučuju o uvođenju seksualnog obrazovanja, već to treba da ima širi aspekt odnosno javnu raspravu. "Ja sam za uvođenje seksualnog obrazovanja adekvatno uzrastu".

U mnogim Evropskim zemljama seksualna edukacija realizuje se na različite načine i u različitom uzrastu, pa u Velikoj Britaniji i Portugaliji deca o tome počinju da uče u četvrtoj, a tinejdžeri u Italiji i na Kipru u 14. godini. Dobar primer je i Finska, koja je za dve godine od kada je uvela seksualno obrazovanje kao obavezan predmet, stopu abortusa smanjila za četvrtinu.

Pogledajte razgovor na ovu temu u prilogu emisije "Jutro sa Jovanom i Srđanom" na TV Prva-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: