Hrčete u snu? Nemamo lepe vesti za vas

Rezultati nedavne studije pronašli su da oni koji hrču u snu imaju veći rizik da obole od Alchajmerove bolesti. Razlog leži u tome što grade toksične proteine u mozgu koji izazivaju prekide u disanju i oštećuju mozak.

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

11:40

Hrčete u snu? Nemamo lepe vesti za vas
foto: thinkstock

Studija, koja je trajala dve godine, pronašla je vezu između 104 čoveka između 55 i 90 godina koji su imali opstruktivnu apneju u snu, a kasnije razvili Alchajmerovu bolest.

Prekidi disanja u snu kao posledicu imaju razvijanje toksičnog proteina beta-amiloida koji je okidač za Alchajmerovu bolest. Eksperti su potom saopštili i lepe vesti: oni koji počnu da se leče na vreme i ublaže hrkanje pospešiće protok kiseonika i biće u mogućnosti da preventivno deluju na Alchajmerovu bolest.

Opstruktivna apneja je ozbiljan poremećaj sna koji je povezan sa hrkanjem i konstantnim prestankom disanja u toku sna. Ako se ne leči, nedostatak kiseonika je rezultat mnogih zdravstvenih problema, uključujući i visok pritisak, moždani i srčani udar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: