Lekari upozoravaju: Sve je veći broj karcinoma grla – uzrok nisu cigare

Naučnici su utvrdili razlog pojačanog oboljevanja od raka grla u poslednjih 20 godina u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2023.

11:04

Lekari upozoravaju: Sve je veći broj karcinoma grla – uzrok nisu cigare
Foto: frank60/Shutterstock

U poslednje dve decenije raste broj obolelih od raka grla u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zbog sve većeg broja stručnjaci tu pojavu nazivaju pandemijom.

Čak 70 odsto obolelih od raka grla pripisuje se HPV-u, virusu koji se prenosi polnim putem, a povezuje se sa više oblika raka, rekao je Hišman Mehana s britanskog Univerziteta u Birmingamu.

Mehana ističe da je veći rizik obolievanja od raka grla kod osoba koje imaju više seksualnih partnera, a pogotovo kod onih koji češće praktikuju oralni seks. Najveći je to rizik, čak veći i od pušenja, nezdrave ishrane ili alkohola.

Veliki je porast raka koji se zove orofaringeus, najčešći tip raka grla, koji se pojavljuje u krajnicima i zadnjem delu grla.

HPV uzrokuje infekcije u zadnjem delu grla ili blizu krajnika, a iako u većini slučajeva te infekcije prođu same od sebe, mogu uzrokovati i rak.

"Oni sa šest ili više životnih partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veću verovatnost da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne praktikuju oralni seks", napisala je u The Conversationu.

Svake godine u SAD-u se dijagnostifikuje više od 50.000 slučajeva raka usne šupljine ili ždrela, što uzrokuje više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje. Međutim, broj slučajeva raste, do 1,3 odsto godišnje kod žena i 2,8 odsto kod muškaraca, prema Američkom društvu za rak.

U Ujedinjenom Kraljevstvu svake je godine više od 12.000 obolelih od raka glave i raka grla, od čega ih umire četiri hiljade, piše Daily Mail.

"Više od 90 odsto karcinoma povezanih sa HPV-om moglo bi se sprečiti vakcinom protiv HPV-a, ali unos vakcina i dalje je ispod optimalnog", zaključio je naučnik u Zdravstvenom centru "Henry Ford".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: