Da li je đumbir zaista toliko zdrav?

Taj, u našim kuhinjama - nedavno otkriven koren, telu daje energiju, a pozitivno deluje i kod probavnih smetnji, zatvora, loše cirkulacije... Ublažava simptome arteroskleroze, artritisa, mučnine, hemoroida, grčeva, glavobolja, alergija i pospešuje rad srca. Koristi se i za ublažavanje menstrualnih grčeva i reguliše menstruaciju. I to nije sve...

Zdravlje

Izvor: Klix.ba

Sreda, 26.03.2014.

13:00

Default images

Đumbir je izuzetno delotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, jača imunitet, i smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i hroničnih bolesti poput dijabetesa. Sastojci đumbira čine creva glatkima i ubrzavaju kretanje hrane – smanjuju nadutost i ostale neugodnosti.

Čaj od svežeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu i deluje protivupalno. Vrlo je efikasan u čišćenju organizma od parazita i bakterija, ubija patogene bakterije i pogoduje razvoju dobrih bakterija. Jedan je od najboljih prirodnih lekova koji suzbija glavobolju/migrenu, posebno u početnoj fazi.

Čim počnete da osećate glavobolju, dobro je popiti dve velike kašičice praha đumbira otopljenog u vodi, a u većim dozama snižava holesterol.

Istraživanja su pokazala da đumbir smanjuje i širenje ćelija obuhvaćenih rakom i ublažava mučnine tokom hemoterapije. Vrlo je bogat izvor kalcijuma i gvožđa, pa ga je poželjno dodati u variva, čorbe, čajeve, sokove…

Đumbir potiče iz Istočne i Zapadne Indije i Azije. Međutim, sada već raste svuda po svetu. Najkvalitetniji danas raste na Jamajci i Havajima, a koristi se svež i u prahu.

Svež poboljšava perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje. Čisti toksine iz krvi i telesnih tečnosti. U prahu je delotvoran kod srčanih obolenja, čisti toksine iz pluća i deluje protivupalno kod artritisa.

Ono što je još jedan plus je da je dostupan tokom cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: