Činite sve, a nikako da smršate? Ovo su mogući razlozi

Čini vam se da radi sve što je u vašoj moći, a kilogrami nikako da odu? Postoje brojni razlozi zašto vam ne ide baš najbolje.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 25.01.2019.

20:30

Činite sve, a nikako da smršate? Ovo su mogući razlozi
Foto: Thinkstock

Prvo, moguće je da uspešno topite masti, ali vam se broj kilograma "vraća" u nekoj drugoj formi – zadržavate vodu, dobili ste mišićnu masu ili možda niste ispraznili creva.

Drugo, moguće je da ne pratite svoj napredak dobro. To može da se desi ako se svakodnevno merite, ili ako se merite u različito doba dana, u različitim uslovima.

Osim toga, razlog zašto ne gubite višak kilograma može da bude i taj što unosite više kalorija nego što telo troši. Takođe, postoje neočekivani razlozi mogu da budu krivac za to što nikako da smršate.

Ne spavate dovoljno

Nedostatak sna iznenađujuće doprinosi centrimetrima oko struka. Smatra se da manjak sna utiče na lučenje kortizola, hormona koji reguliše apetit. Pod stresom ste Hronični stres može da vas navede da posegnete za alkoholom ili hranom, kako bi vam bilo lakše.

Previše jedete

Ako želite da smršate, najpre bi trebalo da obratite pažnju na to koliko kalorija unosite, a koliko trošite.

Niste dosledni vežbanju

Za gubitak kilograma preporučuje se između 60 i 90 minuta vežbanja dnevno, ili 30 minuta treninga visokog intenziteta. Ali, čak i neke manje aktivnosti, poput penjanja stepenicama umesto liftom, mogu da naprave razliku.

Uzimate "slobodan" vikend

Ako dozvoljavate sebi da, recimo, svakog vikenda jedete šta vam padne na pamet, uništićete trud koji ulažete preko nedelje. Zamenite slatkiše drugim zabavnim stvarima. Naravno, u redu je da ponekad pojedete nešto slatko, ali umesto da pojedete celu čokoladu, častite se odlaskom na masažu, u bioskop...

Požurujete sebe

Dajte sebi razuman vremenski okvir za rezultate, i nemojte da kritikujete sebe ako odmah na vagi ne vidite željeni broj. Imajte na umu da je vašem telu svakako bolje kad vežbate i zdravo se hranite, i da taj broj na vagi nije jedino što je bitno.

Imate neki zdravstveni problem

Mršavljenje je komplikovan proces koji zavisi od mnogih faktora koje možemo da kontrolišemo (ishrana, vežbanje, spavanje), ali i faktora koji su izvan naše kontrole (geni, pol, hormoni, starost, tip tela). Ako uprkos svojim najvećim naporima ne možete da skinete višak kilograma, bilo bi dobro da odete kod lekara i proverite da li je neko zdravstveno stanje krivo za to.

Došli ste do vrhunca

Svako u nekom trenutku dostigne vrhunac u gubljenju kilograma. Telo se prilagodi na trening, postane efikasnije i ne troši više toliko kalorija. U tom slučaju, važno je da menjate trening i isprobavate nove vežbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: