Apple je sada bogatiji i od cele Švajcarske

Vrednost američkog proizvođača elektronike Apple dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Apple postao najskuplja firma na svetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2015.

10:06

Default images
Beta / AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Proizvođač iPhonea i iPada sada košta 300 milijardi dolara više od "drugoplasiranog" ExxonMobile, a njegova vrednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Microsofta. Akcije Applea porasle su u utorak 1,9 odsto, na 122,02 dolara. U januaru je Apple oborio istorijski rekord po tromesečnom neto profitu, zaradivši za tri meseca 18 milijardi dolara.

Optimizam povodom akcija Applea vezan je, kako s novim modelima iPhonea plasiranim u septembru, tako i sa uspesima kompanije u Kini, gde je prodaja porasla 70 odsto u poslednjem obračunskom tromesečju, navodi Bloomberg. Kompanija se sprema da pusti na tržište novi proizvod - časovnik Apple Watch.

Apple je u četvrtom kvartalu 2014. godine "uzeo" rekordnih 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svetu, prodajom 74,5 miliona komada smartfona iPhone, od kojih je ostvario profit između 12,6 i 13,5 milijardi dolara.

Radi poređenja, bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Apple je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: