"Oči i uši" čuvara baze: Roboti-psi dobijaju još jednu namenu VIDEO

Roboti-psi su već neko vreme prisutni, a koriste se za različite stvari, od čuvanja ovaca do izvršavanja komplikovanih zadataka. Sada su dobili još jednu namenu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

12:41

Default images

Naime, Vojno vazduhoplovstvo SAD je, u saradnji sa još dve kompanije, napravilo robote-pse koji će čuvati vojnu bazu Tindal, na Floridi. Patroliraće zajedno sa vojnicima ili kao njihovi pomoćnici na teže pristupačnim terenima.

Pored navođena na daljinu, postoji i mogućnost da im se unapred "ucrta" ruta po kojoj će se kretati. U slučaju da naiđu na neželjene posetioce, vojnici će moći da komuniciraju sa njima zahvaljujući kamerama, senzorima i zvučnicima postavljenim na robote.

Tvorci robota veruju da će njihov proizvod dati nove "oči i uši" svima koji rade na čuvanju ove vojne baze, ali i da će kombinacija robotike i virtuelne stvarnosti doneti revoluciju u osiguranje vojnih baza kakvo poznajemo.

Tehnologija, kažu, ima potencijal i da zameni postojeće nadzorne sisteme, a naročito u kritičnim situacijama poput traganja i spasavanja u prirodnim i drugim katastrofama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: