Prosečne cene telefona i najpopularniji proizvođači: Koliko biste vi platili?

Agencija Counterpoint istraživala je kolike su prosečne cene telefona bile na tržištu u drugom kvartalu 2020. godine, a ovo su rezultati.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

11:35

Prosečne cene telefona i najpopularniji proizvođači: Koliko biste vi platili?
Foto: depositphotos/deyangeorgiev2

Prosečne cene porasle su svuda u odnosu na 2019. godinu, osim u Južnoj Americi. Mobilni telefoni, u proseku, najviše su poskupeli u Kini. Tamo je prosečna cena bila čak 13% manja prošle godine, a sada iznosi 310$. Inače, zanimljivo je da samo Kina čini 24% svetskog tržišta mobilnih telefona.

Najskuplji telefoni prodaju se na teritoriji Severne Amerike, a koštaju u proseku 471$.

Što se Evrope tiče, tu je prosečna cena mobilnog telefona 291$.

Ako kupujete telefon u azijsko-pacifičkom regionu (bez Kine), u proseku će vam trebati 243$, a u Južnoj Americi 166$.

Najjeftinije, verovatno, prolazite u Africi i n a Bliskom istoku, gde je prosečna cena telefona 164$.

Zavbeležen je porast preuzimanja video-igara za mobilne telefone, ali i ostalog sadržaja (servisi za muziku i filmove itd), što je verovatno rezultat karantina i toga što su ljudi provodili više vremena kod kuće. Flegšip modeli se, začuđujuće, i dalje prodaju izuzetno dobro (pad samo 8% u odnosu na prošlu godinu).

Od proizvođača, ubedljivo najveće interesovanje vlada za uređajima koje pravi Apple - čak 34% tržišta, a slede Huawei (20%) i Samsung (17%).

Tržište, polako ali sigurno, krežu da osvajaju modeli koji podržavaju 5G mrežu. Tako oni ćine 10% svih telefona proizvedenih u drugom kvartalu 2020, ali čak 20% ukupnog udela u tržištu, uglavnom zbog toga što su 5G ujedno i najskuplji, odnosno flegšip modeli.

Zanima nas i vaše mišljenje: Koliko biste platili mobilni telefon? U anketi ispod možete da glasate, a u komentarima nam napišite zašto ste baš tako glasali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: