Ponedeljak, 05.04.2021.

09:00

Kraj jedne ere - LG potvrdio da izlazi sa tržišta mobilnih telefona

Kako se gubici i dalje povećavaju, a milijarde dolara naizgled rasipaju na neobične telefone, elektronski gigant je zvanično podigao belu zastavu svojoj mučnoj telefonskoj diviziji.

Izvor: Engadget

Kraj jedne ere - LG potvrdio da izlazi sa tržišta mobilnih telefona
Foto: Ivan Garcia / Shutterstock.com

U saopštenju, kompanija je objavila da će "LG nastaviti da koristi svoju mobilnu ekspertizu i razvija tehnologije povezane sa mobilnošću, kao što je 6G, kako bi pomogao daljem jačanju konkurentnosti u drugim poslovnim oblastima."

Za sada je LG rekao da je njegov trenutni inventar telefona i dalje dostupan za prodaju i da će postojeći uređaji i dalje dobijati podršku nakon prodaje i ažuriranja softvera "tokom određenog vremenskog perioda koji će se razlikovati u zavisnosti od regiona". Kompanija očekuje da će se likvidacija svog mobilnog poslovanja završiti do kraja jula, mada napominje da će neki LG telefoni moći da se prodaju i posle tog datuma.

Uprkos zalaganju izvršnog direktora da će preokrenuti svoju sreću do 2021. godine, i LG Velvet i Wing uređaji nisu uspeli da steknu simpatije javnosti i da se prodaju u većim količinama. Čak i telefon sa dva ekrana (i novitet na tržištu u vidu displeja koji se može okretati) očigledno nije bio dovoljan da podstakne potrošače da se rastanu od dominantnih igrača, kao što su Apple i Samsung. Uz pregršt pristupačnih modela kompanija OnePlus i Xiaomi koje su nastavile da uklanjaju ono što je ostalo od njegovog tržišnog udela, koji je na globalnom tržištu telefona ostao na neznatnih 1,7 procenata.

“Igra brojeva, a ne takmičenje u popularnosti”

Foto: Profimedia
"Odlazak LG-ovog brenda iz mobilnog prostora možda će neke razočarati, ali mi smo u industriji u kojoj je promena i rad ono što je u najboljem interesu zaposlenih i akcionara”, rekao je šef LG-a za globalne korporativne komunikacije Ken Hong. “Kao što su i drugi voljeni brendovi telefona pokazali pre nas, to je igra brojeva, a ne takmičenje u popularnosti."

Jasno je da LG nije bio spreman da odustane od svojih ambicija u vezi sa pametnim telefonima bez borbe. Prošlog meseca korejski list Dong-A Ilbo izvestio je da je čak vodio pregovore o prodaji rastućeg posla nemačkom Wolksvagen AG i vijetnamskom Vingroup JSC, međutim to je propalo. Prema Nikkei Asia, na LG-jevu nesposobnost da pojača poslovanje sa pametnim telefonima uticala je barem delimično globalna nestašica poluprovodnika - za razliku od domaćeg rivala Samsung-a, LG ne proizvodi sopstvene čipsetove za pametne telefone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: