Preminuo tvorac piksela: "Bil Gejts ne bi bio to što jeste, da nije bilo mene"

Rasel Kirš, kompjuterski naučnik, preminuo je u 91. godini. On je zaslužan za pronalazak piksela, ali i za skeniranje prve digitalne fotografije na svetu.

Izvor: B92, Seattle Times, Yahoo News

Petak, 14.08.2020.

13:59

Default images

Kirš je rođen 1929. godine na Menhetnu, a ceo svoj radni vek proveo je na Nacionalnom institutu za nauku i tehnologiju u SAD.

Pikseli, digitalne tačkice korišćene za prikazivanje fotografija, video-snimaka i ostalog na ekranima telefona i računara, nisu bili "velika stvar" 1957. godine, kada je Kirš stvorio malu, crnu-belu digitalnu fotografiju svog tek rođenog sinčića.

To je bila jedna od prvih ikada računarski skeniranih fotografija, a sada je u kolekciji "Portland art" muzeja.

Kiršov rad postavio je temelje za satelitske snimke, CT (odnosno skeniranje), virtuelnu stvarnost i Facebook, pisao je 2010. godine Science News. Ta prva "kvadratna" fotografija, inače, imala je sve ukupno oko 31.000 piksela. Poređenja radi, danas telefoni prave video-snimke i fotografije od oko 12 miliona piksela.

Bez Kiršovog rada, danas bi bile nezamislive društvene mreže koje služe za deljenje video-snimaka i fotografija, koje danas imaju na milijarde korisnika.

Pamte se posebno dve njegove rečenice, a obe su iz intervjua 2007. godine koji je dao listu Oregonian.

"Sve što sam ikada stvorio je javno dobro" i "Bil Gejts ne bi bio to što jeste, da nije bilo mene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: