Varate u igrama? U ovoj zemlji za to vam sledi i do dve godine zatvora!

Da je Južna Koreja daleko ispred svih kada su u pitanju zakoni i uređenost sveta video-igara, nije nikakva tajna. Zemlja u kojoj se krajem prošlog veka rodio esport je i prirodno vodeća "sila" u toj oblasti, što se vidi i po uspehu njihovih esportista gde god da se okrenemo.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

13:57

Varate u igrama? U ovoj zemlji za to vam sledi i do dve godine zatvora!
Ilustracija / Foto: Depositphotos/frenky362

Ove uspehe redovno prate i zakonske regulative, pa tako i one koje se tiču onih negativnih strana. U Južnoj Koreji se stvari poput pravljenja hakova i varanja za igre, nameštanja esporta mečeva i druge vrste mahinacija uzimaju veoma ozbiljno i dobro su regulisane zakonom, pa je sada na red došlo i bustovanje naloga u igrama.

Ukoliko ne znate o čemu se radi, u pitanju je situacija kada nekom ko je mnogi bolji od vas u nekoj igri date vaš nalog, u recimo u League of Legends, i onda taj igrač za novčanu nadoknadu (ili džabe, ako vam je prijatelj) igra na njemu dok vas ne podigne u Lige koje su značajno iznad vašeg ranga.

Na taj način se remeti balansirani matchmaking sistem i indirektno se oštećuju drugi ljudi na Ladderu, zato što ste vi na nepravedan način napredovali u igri.

Ovaj zakon je usvojen još decembra prošle godine, ali je sada tek stupio na snagu. Njime se bustovanje naloga svrstava u pravno regulisani zločin. Potencijalne kazne za bustere su do dve godine zatvora i do 20 miliona vona novčane kazne (oko 18 000 dolara). Osim klasičnog bustovanja, zakon obuhvata i određene oblike duo igranja i "nošenja" u više rankove, kao i još neke druge oblike koji se mogu definisati kao nepravedna pomoć

Naravno, zakon nije crno-beo i gledaće se od situacije do situacije i od igre do igre, odnosno pre svega kako same kompanije to regulišu u svojim igrama, a ovaj zakon je tu samo da im pomognu da te regulacije i sprovedu u delu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: