Bilić: "Sa razlogom smo favoriti"

Ronaldo je posle 12 godina ponovo spojio Srbiju i Hrvatsku. Tada je naša selekcija otišla na EP 2000, a Hrvati će nam opet biti glavni rivali za SP 2014.

Izvor: AK

Nedelja, 31.07.2011.

03:44

Default images

Selektor "vatrenih" Slaven Bilić grupu A nije nazvao "grupom smrti", ali ni sledećem selektoru (možda i sebi?) nametnuo ulogu favorita.

Pored Srbije i Hrvatske, u ovoj kvalifikacionoj grupi nalazi se još jedna bivša Jugoslovenska republika, Makedonija, te ostrvske selekcije Škotska i Vels.

"Ko god realno prati fudbal, ako je dobro proučio sve te grupe, znao je da ne može biti lako, već naprotiv, da mora biti super teško. Ovo je dokaz da ne postoji okrutnije takmičenje od evropskih kvalifikacija za SP i EP jer praktično nema prava na grešku, eventualno jednu. Brazil i Argentina mogu na SP i sa 4-5 poraza, ovde nemaš šanse tako da prođeš".

Bilić se slaže da postoji nekoliko grupa koje su možda nešto lakše, možda i poneka teža, ali uglavnom se radi o "podjednako teškim grupama".

"Srbi imaju i veliki kvalitet, ali i Makedonci imaju dovoljan za borbu, a to su i utakmice koje se kod nas još uvek neće shvatati isključivo kao fudbalske. Imaće vanfudbalske konotacije, drugačije je atmosfera na tribinama i oko utakmice, prilično anti-fudbalska".

Bilić nije previše nezadovoljan nie izborom Škotske i Velsa, bez obzira što se radi o najboljim ekipama u svojim “šeširima”.

"Oni se godinama pokušavaju plasirati, imaju mnogo kvaliteta iz engleskih klubova, ali mislim da nama njihov način igre bolje odgovara nego od onih, nazovimo ih, egzotičnih reprezentacija."
Najviše pohvala od Bilića je zapravo izazvala Belgija.

"Iskreno, kada god pričam sa ljudima iz fudbala, meni se ta Belgija čini jednom od mladih ekipa u Evropi sa najviše potencijala, a koje nisu iz onog prvog razreda. Čudnim spletom okolnosti, nekim slabijim rezultatima u kvalifikacijama, završili su u tom trećem “šeširu”, ali imaju potencijal u ekipui odlična su reprezentacija. Imaju iskusnog Van Bujtena, imaju Kompanija, Vermelena, ali i niz odličnih mladih igrača, poput Lukakua i Azara koje traži pola Evrope".

Međutim, Bilić ističe da potoji razlog zašto je Hrvatska nosilac.

"Mi se naravno nikoga ne trebamo bojati. Mi smo s razlogom na papiru favoriti, ne slažu se ti “šeširi” po abecedi već po rejtingu i rezultatima", rekao je Bilić koji poziva na "kontrolisani optimizam"

"Jasno je da će biti teško. Ne bih sada skupljao neke poene pa unapred govorio "mi ćemo sve razbiti", to je najlakše učiniti. Nema većeg optimiste od mene, ja znam da mi možemo proći. Nema razloga za strah, a da neće biti lako – nije nikad lako."

Biliću se u ovom žrijebu jedna stvar posebno sviđa., gostovanja.

"Dobro je što se radi o 'normalnim' gostovanjima. Sve te ekipe dobro znam, lakše se za njih pripremiti, znaš kako igraju, znaš kakva je publika, kakav je stadion, što te čeka".

I za kraj, može li Bilić zamisliti scenario u kojem on sedi na klupi Hrvatske u Beogradu?

"Naravno da takva pomisao svakog čoveka 'pali'. No, ja ovaj žrijeb komentarišem danas i mogu ga komentirisati sporadično, ali od sutra sam već isključivo koncentrisan na Dablin i završetak kvalifikacija. Svaka druga tema bila bi neprofesionalna, mi sada imamo samo jedan zadatak – da odvedemo Hrvatsku na Evro 2012!"

Hrvatski mediji: "Grupa smrti"

Za razliku od selektora, hrvatski sportski mediji ocenili su da se njihova fudbalska reprezentacija nalazi u "grupi smrti", posle žreba u Brazilu.

Internet portal Sportnet.hr navodi da "kockastima" najveća opasnost preti od "susedne Srbije", dok novinar sajta Sportski.net kaže da "gore nije moglo". Isti izvor ocenjuje da je Hrvatska na žrebu dobila "najgoru grupu" i da "vatreni nikako ne mogu biti zadovoljni, jer u grupi nema lakog protivnika".

Identičnog mišljenja je i novinar "Večernjeg lista".

Kuglice sa papirićima reprezentacija koje su se našle u A grupi na žrebu je izvlačio bivši reprezentativac Brazila Ronaldo, a "Jutarnji list" smatra da je "fudbalski genijalac mogao da bude puno srećnije ruke, jer će predstojeće kvalifikacije biti opterećene dodatnim, ne samo fudbalskim teretom".

Navodi se, takođe, da predstoje dve utakmice visokog rizika, kao 2000. godine, kada Hrvatska nije otišla na Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji, a jesu njeni "tradicionalni rivali".

Kvalifikacije za Mundijal u Evropskoj zoni počeće 7. septembra 2012, a završiće se 15. oktobra 2013. godine. Direktan plasman na Svetsko prvenstvo obezbediće pobednici svih devet grupa, dok će osam najboljih drugoplasiranih selekcija igrati u baražu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: