Dobri, stari poznanici

Fudbaleri Crvene zvezde od 21 sat sastaju se sa minhenskim Bajernom u prvom kolu Lige šampiona.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

08:00

Dobri, stari poznanici
Foto: FK Crvena zvezda

Aktuelni šampion Srbije u utorak je odradio trening na "Alijanc areni" i spreman dočekuje meč sa favorizovanim protivnikom.

Dve ekipe imaju dosta toga zajedničkog u prošlosti, a zvezdaši se najrađe sećaju polufinala Kupa šampiona 1991. godine.

U istorijskom meču crveno-beli uspeli su da se plasiraju u veliko finale elitnog fudbalskog takmičenja, a sve zahvaljujući čuvenom autogolu Klausa Agentalera.

Zvezda je u prvom meču u Minhenu slavila 2:1, u Beogradu je odigrala 2:2, a upravo je odlučujuči gol postigao Augentaler u 90. minutu. Ono što se desilo kasnije ostaće istorija.

Sudbina je htela da se evrposkim takmičenjima timovi sastanu još samo jednom do današnjeg meča u Minhenu. Taj jedan meč po mnogo čemu će ostati urezan u srcima zvezdaša.
Srðan Stevanovic/Starsport
U grupnoj fazi Kupa UEFA 2007. godine, Zvezda je dočekala Bajerna pred prepunom "Marakanom". Dugo se čekao na okršaj dve ekipe i taj trenutak konačno je došao.

Sjajan trk Koromana i pogodak u dalju stranu gola Rensinga, potom "bomba" Nenada Milijaša sa nekih tridesetak metara, ali i katastrofalne greške Ivana Ranđelovića, obeležiće ovaj susret.

Mnogi zvezdaši i dan danas žale za porazom od 3:2 u Beogradu. Crveno-beli su do 85. minuta imali prednost, međutim gol Miroslava Klozea, odnosno tada mladog Tonija Krosa, doneli su trijumf Bavarcima.

Sistem takmičenja u drugom po rangu evropskom takmičenju bio je takav da se nisu igrali revanš mečevi, što znači da će današnji duel Crvene zvezde u Minhenu, biti prvi još od 1991. godine.
Tada su Darko Pančev i Dejan Savićević postigli po gol u pobedi od 2:1, čime je Zvezda napravila veliki korak ka plasmanu u finale.

Dvadeset i osam godina kasnije situacija na terenu biće potpuno drugačija. Bajern je apsolutni favorit i sve osim pobede bilo bi ogromno iznenađenje.

"Igramo protiv jedne od najboljih ekipa u Evropi... Ovo je prva utakmica u ovogodišnjoj Ligi šampiona, nismo došli ovde da se junačimo, ali imamo iskustva iz prošle sezone", rekao je sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela novinarima u Minhenu.

On je dodao da je Zvezda u proteklom izdanju Lige šampiona pokazala da može da igra sa svakim protivnikom.

"Bajern je favorit, mi smo autsajderi, ali ćemo se potruditi da pomrsimo račune i osvojimo što više bodova", dodao je Mrkela.
Trener Crvene zvezde Vladan Milojević rekao je da njegova ekipa nema čega da se plaši i da se sigurno neće predati pre nego što izađu na teren.

"Fudbal je igra od 90 minuta, posle toga život teče dalje. Mi kao sportisti ne možemo i nikad nećemo da se vodimo time. Rekli smo da je Bajern fenomenalna ekipa sa fenomenalnim pojedincima, sa prevelikom istorijom. Sa druge strane mi ćemo da izađemo i da damo sve od sebe, takakv pristup tražim na svakoj utakmici, ne samo protiv Bajerna", rekao je Vladan Milojević na konferenciji za novinare u Minhenu.

Pre pomenutih mečeva iz 1991. i 2007. godine, Zvezda je sezone 1979/1980 prvi put odmerila snage sa minhenskim klubom. Igrala se osmina finala Kupa UEFA, a crveno-beli su ukupnim rezultatom 5:4 izgubili.

Član te generacije Mile Jovin dao je komentar uoči meča sa Bajernom.

"Igra Crvene zvezde izgleda defanzivno, ali to je prividno, oni izuzetno taktički igraju i koriste svaku šansu na najbolji mogući način. Zato je Zvezda dospela do Lige šampiona. Verujem da neće razočarati i ovog puta", rekao je Jovin za zvaničan sajt kluba.
Veliki optimista je Slobodan Marović, šampion Evrope i sveta iz 1991. godine, pred novi okršaj sa Bajernom.

"Savet današnjoj generaciji Zvezde je da kod Nemaca nikada nema odustajanja, igraju do kraja, do poslednjeg zvižduka i toga moraju biti svesni. Ali treba ući hrabro u meč pa ni iznenađenje nije nemoguće. Ovi momci su pokazali da su sposobni za tako nešto", rekao je Marović.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde, a sada član stručnog štaba našeg tima Nenad Milijaš, veruje u pozitivan ishod meča u Minhenu.

"Bajern je apsolutni favorit, ali verujem da sve ono što su učinile prethodne generacije može da motiviše i ovu. Lično imaću veliki motiv da pokušam da ih iznenadim i kao trener u stručnom štabu, a naši igrači treba hrabro da izađu na teren i pokažu da nisu slučajno drugu godinu zaredom u Ligi šampiona", istakao je nekadašnji kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš, a prenosi zvaničan sajt.

Utakmica između Bajerna iz Minhena i Crvene zvezde igra se u sredu od 21h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: